Sport

UEFA izbacila sa prvenstva kosovskog novinara koji je provocirao Srbe dvoglavim orlom

Zbog provokacija upućenih srpskim navijačima, kosovski novinar završio svoje učešće na Evropskom prvenstvu
UEFA izbacila sa prvenstva kosovskog novinara koji je provocirao Srbe dvoglavim orlom© Screenshot

Evropska fudbalska unija (UEFA) donela je odluku da albanskom novinaru Arljindu Sadikuu oduzme akreditaciju za Evropski šampionat nakon provokacija upućenih Srbima.

Sadiku je pred srpskim navijačima rukama napravio simbol dvoglavog orla, prenosi "Dukađini".

On je dvoglavog orla pokazao pred kamerama tokom meča Srbija – Engleska, održanog 16. juna u Gelzenkirhenu.

Nakon što je pokazao albanski simbol, novinar je rekao da je "Kosovo srce Albanije", kao odgovor srpskim navijačima koji su skandirali "Kosovo je srce Srbije".

Fudbalski savez Srbije zatražio je od Uefe da kazni i oduzme akreditaciju novinaru koji je provocirao na nacionalnoj osnovi srpske navijače i to se dogodilo u sredu ujutru.

Kako prenose mediji, novinaru sa Kosova zabranjeno je prisustvovanje na medijskim konferencijama, kao i izveštavanje sa utakmice Hrvatska – Albanija i ostalih mečeva prvenstva.

Kazna i za Albance

Disciplinska komisija evropske kuće fudbala kaznila je Fudbalski savez Alabnije zbog ponašanja navijača na prvom meču na Evropskom prvenstvu.

Albanci su u prvom meču grupe B izgubili od Italije 2:1, a pre i tokom meča njihovi navijači pravili su incidente.

Navijači su na travu ubacivali predmete, palili su baklje, a jedan od njih je i uleteo na teren. Bilo je i provokativnih poruka, pa je UEFA Fudbalski savez Albanije kaznila sa ukupno 37.375 evra.

Albanija je dobila kaznu od 10.000 evra za paljenje vatrometa, 12.375 evra mora da plati za bacanje predmeta, sa 5.000 je kažnjena zbog upada navijača na teren, a 10.000 evra platiće za slanje neprikladnih poruka.

image