Sport

Srbi i Slovenci "okupirali" Minhen: RT Balkan na licu mesta – "Trst je i dalje naš!"

Temperatura u Minhenu počinje da raste. Utakmica između reprezentacija Srbije i Slovenije, zakazana za četvrtak u 15.00 časova, donosi velika očekivanja u taboru navijača obe selekcije
Srbi i Slovenci "okupirali" Minhen: RT Balkan na licu mesta – "Trst je i dalje naš!"© RT Balkan / Nebojša Marković

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Sve brojniji fanovi "orlova" i "zmajčeka" u solidnoj meri "okupirali" su centar Minhena dan uoči susreta i najavili prelepu atmosferu i pre i tokom utakmice na "Alijanc areni".

Na "Marijenplacu", u srcu bavarske prestonice, smenjivala su se različita raspoloženja. Kako su navijači Hrvatske razočarani napuštali centar grada nakon bolnog remija 2:2 protiv Albanije, tako su navijači Srbije i naročito Slovenije počinjali da izbijaju u prvi plan.

Slovenaca je bilo sa svih strana, u karakterističnim dresovima sa vrhom Triglava na grudima. Dolazili su u Minhen iz Ljubljane, Kopera, Novog mesta i Ptuja, a bilo je i onih sa posebnim porukama – kao ekipa sa zastavom na kojoj piše "Trst je naš".

"Došli smo da navijamo za Sloveniju. Biće nas 20.000 navijača iz Slovenije. Ovo je jugoslovenski derbi i neka bude nerešeno. Rezultat nek bude 2:2 ili 3:3, sa puno golova", kaže za RT Balkan jedan sagovornik iz Novog mesta.

Druga ekipa, pristigla iz Ptuja, najavljuje pobedu Slovenije 2:1 uz golove Benjamina Šeška, a šaljivo dobacuju da Srbija ni taj jedan gol neće postići jer će jedan od njihovih štopera dati autogol.

Na komentar da je selektor Srbije rekao da se nada da će navijači dva tima posle meča otići na pivo, oduševljeno uzviču:

"Može! Odlično, pa ko izgubi nek plati", odgovaraju Slovenci iz Ptuja.

Navijači iz Srbije najčešće su bili bez nacionalnih obeležja, ali oni koji su svima upadali u oči nosili su zastavu Republike Srpske.

Stigli su, kažu, iz Gradiške i Banjaluke, svi su nosili iste majice i u odličnom raspoloženju najavljuju pobedu. Jedan tvrdi 1:0, drugi kaže biće 3:1.

"Mislim da će biti super slika sutra. Ispričali smo se malopre sa Slovencima, jedni drugima poželeli sreću i nek bolji pobedi. Biće puno i jednih i drugih navijača, siguran sam da neće biti nikakvih problema", kaže jedan od srpskih navijača, nazdravljajući čašom piva tim povodom.

Jedan momak je iz Beograda stigao sa sinom, kojeg je prvi put poveo na neko veliko takmičenje.

"Čekao sam da poraste i želeo sam da ovo iskusi. I ja sam prvi put na velikom takmičenju, a još davno smo dobili karte za meč sa Slovenijom. Ništa nije bitno koliko košta, ionako nećemo skoro imati ovakvo takmičenje tako blizu. Srećno nam bilo sutra!", otpozdravlja Beograđanin nakon poziranja.

A u četvrtak, i jedni i drugi će imati čemu da se nadaju i priželjkuju sreću.

Ako već neko bude morao da izgubi, možda to zajedničko pivo posle meča bude bila uteha.

image