Sport

"Ubij Srbina" na tribinama – Hrvati svaljuju krivicu na Albance, predsednik saveza kaže da nije čuo

Sporne parole "Ubij Srbina", kao i "Srbe na vrbe", nisu uzvikivali navijači Hrvatske, već samo Albanije, tvrdi Hrvatski nogometni savez (HNS)
"Ubij Srbina" na tribinama – Hrvati svaljuju krivicu na Albance, predsednik saveza kaže da nije čuoGetty © Eric Verhoeven/Soccrates/Contributor

Krovna organizacija hrvatskog fudbala izdala je saopštenje nakon što je dobila obaveštenje od UEFA da je "FARE" (Fudbal protiv rasizma u Evropi) prijavio za rasizam i diskriminaciju, prenosi "Jutarnji list".

Kada prijava zvanično stigne, HNS-u će biti dato vreme da odgovori žalbom, posle čega će UEFA doneti odluku o mogućoj kazni.

Iz saveza se navodi da se radi o povicima koje su uzvikivali albanski navijači smešteni iza jednog gola i koji su očekivali, budući da su to radili na hrvatskom jeziku, da će im se pridružiti hrvatski navijači, što se po tvrdnjama HNS-a nije dogodilo.

Samo mali deo Hrvata se pridružio i na tome će Hrvati temeljiti odbranu, navodi "Jutarnji list".

"Mislim da smo objektivni kad kažemo da se to nije izraženo čulo od naših navijača, iako smo svesni koliko je to teška stvar politički i na svaki drugi način", rekao je direktor odeljenja za prevenciju i bezbednost HNS Jurica Jurjević.

"Kad se ranije događalo, muški smo stali i rekli – jeste, dogodilo se. Međutim, sada bi nam bilo krivo i nećemo nikome dopustiti da nam to pripiše."

Dodao je da na utakmici hrvatski navijači nisu nosili ni transparente neprimerenog sadržaja.

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je istragu protiv Fudbalskog saveza Hrvatske i Fudbalskog saveza Albanije (FSHF) zbog incidenata navijača dve selekcije tokom meča drugog kola grupe B na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Fudbalski savez Srbije (FSS) zatražio je od UEFA najstrože moguće kazne za HNS i FSHF zbog povika "Ubij Srbina" koji su se čuli tokom meča grupe B na Evropskom prvenstvu.

Navijači Hrvatske i Albanije su u sredu u Hamburgu horski pevali "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe" tokom utakmice koja je završena rezultatom 2:2.

Predsednik saveza nije čuo povike "Ubij Srbina"!?

Međutim, predsednik FS Hrvatske Marijan Kustić kaže da on ove pokliče sa tribina – nije čuo i video!

"Postupak je pokrenut. Mi smo uvek naglašavali da HNS osuđuje bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju", rekao je Kustić za "RTL" i nastavio:

"U prvoj utakmici smo imali primedbe od delegata na nekoliko baklji i čaša koje su ubačene, ali nemojmo sada prebacivati nekome nešto."

Ističe da je iz medija saznao za ove gnusne uvrede.

"Postupak je otvoren pa neka oni dokažu da je zaista bilo tako. Lično nisam video, osim što su neki strani mediji pisali o tome."

"Želim ovim putem da se zahvalim svim našim navijačima. Okupiti 100.000 naših navijača, zaista čestitam na tome", zaključio je Kustić.

Hrvati su inače kažnjeni i posle prvog meča, duela protiv Španije, zbog nedoličnog ponašanja navijača i to novčano sa 89.000 evra.

image