Sport

Pitao sam Turke šta misle o Dušanu Tadiću: Imali su jasnu poruku za Murinja

Kada se nađete među hiljadama turskih navijača, fudbalskim fanaticima, nimalo nije teško da nađete zajednički jezik. Ali kada navijačima Fenerbahčea kažete "Dušan Tadić", neizostavni su osmeh na licu i pevušenje u poznatim stihovima
Pitao sam Turke šta misle o Dušanu Tadiću: Imali su jasnu poruku za Murinja© RT Balkan / Nebojša Marković

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Pre samo nekoliko dana, Minhen je bio preplavljen trobojkama panslovenskih boja, kada su se zastave Srbije i Slovenije mogle videti na svakom ćošku, u svakoj bašti restorana i svakom vagonu metroa.

Ali poseban doživljaj je kada ste ovde na dan utakmice reprezentacije Turske. U jednom govoru pre desetak godina, Angela Merkel je izjavila da u Nemačkoj živi 7.000.000 Turaka, a oni kažu da ih danas ima 10.

Crvene zastave sa belim polumesecom i zvezdom su toliko mnogobrojne da se stapaju u crvenu reku ljudi. Olimpijski park, gde je zvanična EURO fan zona u Minhenu, bio je okupiran turskom emigracijom, a meni su posebnu pažnju privlačili svi oni koji nisu nosili dres njihove reprezentacije.

Bilo je Ikardijevih dresova Galatasaraja, bilo je navijača Bešiktaša, pa i onih kojima su najbliže boje Trabzona i Bašakšehira. Ali ništa ne može da se poredi sa brojem žuto-plavih dresova Fenerbahčea. Klub na čiju klupu je nedavno seo legendarni Žoze Murinjo, u svojim redovima ima i nekolicinu igrača sa ovih prostora.

Tu su i Dominik Livaković, i Rade Krunić, i Miha Zajc. Ali mene je zanimalo koju zvezdu tima više vole - Dušana Tadića ili Edina Džeka?

"Tadić on fire, your defence is terrified", odmah je zapevao jedan navijač i poručio - "Dušan Tadić, naravno."

Drugi navijač Fenera preferira kapitena reprezentacije Srbije "jer je timski igrač, on je kapiten", dok je još jedan imao sličnu opasku.

"Dušan Tadić. Zato što je verniji igrač i mislim da bi on trebalo da bude kapiten."

Jedan momak mi je privukao pažnju jer je na leđima imao Tadićevu "banku", ispod koje je na engleskom pisalo "vatra", baš kao u gorepomenutoj pesmici.

"Biram njega jer on daje golove i asistira. A napravio je i video snimak gde kaže 'Zdravo, ja sam Dušan Tadić, kako mogu da vam asistiram?'", nasmejan je bio ovaj Turčin, čija devojka se brzo ubacila.

"On voli Tadića više nego mene."

Naravno, bilo je i onih koji su birali Džeka, ali su ostali u manjini. Odnos je bio 70-30 u korist kapitena "orlova", kog je jedan navijač izabrao i zbog toga što misli da Džeko ne postiže dovoljno golova (bilo ih je 25 prošle sezone za kapitena BiH, ali tako vam je to kad igrate za Fener).

Ovo odlično raspoloženje turskih navijača ubrzo su pokvarili Portugalci, koji su Turke razbili 3:0 i sprečili da u zaleđu Olimpijskog stadiona u Minhenu nastane ozbiljna fešta.

Usledila je i jaka kiša, kao savršena metafora o raspoloženju navijača Turske, ali za one koji navijaju za Fener - biće tu Tadić da "zapali vatru".

Samo nek je prvo upali s Mitrovićem protiv Danske.

image