Sport

Računica (ni)je jasna – Srbija može da prođe grupu i sa 0:0 protiv Danske!

Kada bi vam neko rekao da jedna ekipa može da se plasira u osminu finala velikog takmičenja sa jednim postignutim golom, dva boda i bez ijedne pobede, delovalo bi kao da vas zavitlava. E, Srbija može da bude ta ekipa
Računica (ni)je jasna – Srbija može da prođe grupu i sa 0:0 protiv Danske!Getty © Pedja Milosavljevic/DeFodi Images/Contributor

Fudbalska reprezentacija Srbije ima još jednu priliku da se domogne nokaut faze na kontinentalnom šampionatu u Nemačkoj i učini nešto što nije još od 2000. godine.

Tada je poslednji put, još pod imenom Jugoslavija, naš tim prošao grupu na Euru u Belgiji i Holandiji, od koje je potom izgubio sa velikih 6:1 u osmini finala.

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će uslediti pauza duga skoro 25 godina, ne samo dobrih rezultata, nego uopšte i učestvovanja na evropskim prvenstvima.

Nije Srbija mnogo toga uradila ni na Mundijalima, iako je igrala u tri navrata od tada, ali je svaki put takmičenje završavala u grupi.

Ovoga puta, ne toliko zbog kvaliteta, više zbog propozicija takmičenja, "orlovi" imaju šansu da prođu dalje, uprkos tome što su, u najmanju ruku, pružili dve blede partije u Nemačkoj.

Nakon dramatičnog trijumfa Mađarske nad Škotskom u nedelju uveče, šanse našeg tima su dodatno smanjene, ali i dalje postoje.

Izabranici selektora Dragana Stojkovića u poslednju rundu ulaze sa poslednjeg mesta na tabeli grupe C, sa samo jednim bodom i gol-razlikom "minus jedan". Ispred su Slovenija i Danska sa po dva boda, odnosno Engleska sa četiri.

Pobeda nad Dancima u Minhenu (utorak, 21.00) raspršila bi sve sumnje i ovu generaciju upisala zlatnim slovima u istoriju srpskog fudbala. Njome bi nacionalni tim sigurno izborio nokaut fazu takmičenja i to bi mogao da učini sa drugog mesta.

Da bi se to dogodilo, potrebno je samo da Slovenija ne pobedi Englesku, što je vrlo izgledno i očekivano.

Ako bi Srbija bila druga, već zna i ko bi joj bio protivnik u osmini finala – to je domaćin Nemačka, koja je završila kao prvoplasirana u grupi A.

Međutim, postoji još jedna prilika – tačnije poluprilikada kao trećeplasirani prođemo dalje. I to najnepopularnijim rezultaom – 0:0.

Standings provided by Sofascore

Zvuči čudno? I nije toliko...

Trenutno na listi trećeplasiranih tri reprezentacije imaju po tri boda, od kojih je jedina Mađarska sa tri odigrane utakmice. Tu su još Austrija i Slovačka, dok je Slovenija na četvrtoj poziciji sa dva boda.

Ispod su, samo do odigravanja svojih mečeva, selekcije Albanije i Češke Republike.

Kada bi vam neko rekao da jedna ekipa može da se plasira u osminu finala velikog takmičenja sa jednim postignutim golom, dva boda i bez ijedne pobede, delovalo bi kao da vas zavitlava. E, Srbija može da bude ta ekipa.

Scenario, i ne tako nerealan da bi se ostvario, jeste sledeći:

  • da Hrvatska ne pobedi Italiju
  • da Albanija izgubi od Španije
  • da Engleska savlada Sloveniju sa najmanje dva gola razlike
  • da Portugalija izbegne poraz od Gruzije
  • da Turska pobedi Češku

Tada, i samo tada, "orlovi" bi mogli da se plasiraju dalje remijem bez golova protiv Danske.

Još komplikovanije mogućnosti

Kako je više od 100 minuta drame između Mađara i Škota ipak donelo nepovoljan rezultat za naše momke, oči srpskih navijača sada su uperene u grupu B, u kojoj se za drugu i treću poziciju bore Italija, Hrvatska i Albanija.

"Azuri" imaju tri boda, a obe reprezentacije sa Balkana po jedan. Od 21.00 se sastaju Albanija – Španija, odnosno Hrvatska – Italija.

Čak i da "vatreni" otkinu bod Italijanima, u slučaju remija Srbije i Danske opet bi ostali iza naše reprezentacije, sada zbog lošije gol-razlike. Ekipa Zlatka Dalića ima "minus tri" i nerešenih ishodom je ne bi popravila, što je za dva pogotka slabije od Piksijevih momaka.

Mnogo veći faktor verovatno će biti ozloglašena Albanija, koja se pošteno suprotstavila i Italijanima i Hrvatima, pa sada ima jedan bod.

Standings provided by Sofascore

Španci su ogromni favoriti, verovatno i jedna od dve selekcije koja je najviše pokazala od početka šampionata, ali i ekipa koja nema baš preveliki motiv jer je već obezbedila prvu poziciju u grupi.

To će pokušati da iskoriste Albanci i naprave iznenađenje, a eventualni remi ne bi odgovarao Srbiji.

Albanija bi u tom slučaju došla do svog drugog boda i zadržala trenutnu gol-razliku "minus jedan", pa bi na tabeli trećeplasiranih bila izjednačena sa Srbijom po oba kriterijuma (u slučaju remija sa Dancima, naravno). Tada bi u sve komplikovaniju računicu morao da uđe broj postignutih golova, a Albanci ih već sada imaju tri, naspram jednog pogotka Srbije.

To znači da bi, ako se nekim čudom baš potrefi da Španci i Albanci odigraju nerešeno, bilo poželjno da ostane 0:0. Onda bi Srbiji odgovarao remi sa Danskom, ali sa najmanje tri postignuta gola – 3:3.

Standings provided by Sofascore

U svakom drugom scenariju (veći broj pogodaka u remiju sa Dancima), Albanija ima prednost zbog četvrtog kriterijuma koji odlučuje, a to su disciplinski poeni. Srpski fudbaleri su do sada dobili sedam žutih kartona, a albanski samo pet, što je takođe podložno promenama u poslednjoj rundi.

Treći kriterijum da bi Srbija završila kao treća u svojoj grupi (opet podsećamo – ako remizira sa Dancima 0:0), jeste da Slovenija izgubi od Engleske sa najmanje dva gola razlike.

Ako "gordi albion" bude uspešniji samo za jedan gol, onda u računicu ponovo ulazi broj postignutih golova (Slovenci trenutno imaju jedan više od Srbije), a za njima i disciplinski poeni.

Onda bi nam, kao i logično u svakom slučaju, odgovarao i nerešen ishod sa većim brojem golova (opet, ako se ispuni uslov zvani Albanija).

Poslednji delovi slagalice su oni iz grupe F, u kojoj se Gruzija i Češka bore za treće mesto, iza neprikosnovene Portugalije i Turske.

Gruzini ne bi smeli, a ne bi ni trebalo da pobede Portugalce ako gledamo kvalitet, iako su verovatno i najprijatnije iznenađenje ovog Eura.

Trenutno imaju bod i gol-razliku "minus dva", što je slabije od Srbije.

Češka bi, sa druge strane, mogla da se nada da će ući u odabrano društvo trećeplasiranih i remijem protiv Turaka u poslednjem meču grupne faze.

Česi su takođe na jednom bodu, ali gol-razlikom "minus jedan", samo sa pogotkom više od Srbije (2:3). Zato će Piksi i momci navijati za Tursku, čija nam je pobeda neophodna u sredu uveče.

Ako se to već i dogodi i ako se poklope svi navedeni rezultati, Srbija bi išla u nokaut fazu sa treće pozicije i to na Portugaliju ili pobednika E grupe (u kojoj sve četiri selekcije – Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina, imaju po tri boda pred mečeve poslednje runde).

Već smo rekli da bi trijumf "orlova" nad Danskom raspršio sve ove mogućnosti i lansirao nas do meča sa Nemcima, ali je jasno da ih u utorak uveče u Minhenu čeka izuzetno težak posao.

Kako smo, nažalost, već više puta osetili u prošlosti da ne uspevaju da ostvare dobar rezultat kada sve zavisi od njih samih, možda će uspeti sada kada im sudbina bude i u rukama drugih.

image