Sport

FK Sarajevo htelo "cvet Srebrenice" na dresu, UEFA odbila političku poruku

Fudbalska evropska unija (UEFA) odbila je zahtev FK Sarajevo da na utakmici kvalifikacija za Ligu konferencije nosi dres sa tzv. "cvetom Srebrenice" na grudima
FK Sarajevo htelo "cvet Srebrenice" na dresu, UEFA odbila političku porukuGetty © Craig Foy - SNS Group / Contributor

Ekipa Sarajeva u četvrtak igra u Kazahstanu protiv Aktobea u meču prvog kola kvalifikacija, ali im je njihov poseban plan - propao.

Kako se navodi iz FK Sarajevo, želja kluba je da obeleži znak sećanja na žrtve u Srebrenici simbolom "cveta Srebrenice", a taj njihov dres je prihvatio Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

Dresovi su već pripremljeni, pre polaska u Kazahstan, ali je UEFA naredila da se taj simbol mora prekriti i da ne sme da bude vidljiv ni u jednom trenutku.

"Uvažavajući činjenicu da je utakmica Lige konferencije protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istaknu simbol "cvet Srebrenice". U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Fudbalskog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korišćenje ovog dresa. Tri dana pre odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol prekrije", navodi se u saopštenju FK Sarajevo.

Revanš meč Sarajeva i Aktobea zakazan je za 18. jul.

image