Srbija i Balkan

Vučić: Siguran sam da možemo računati na podršku Egipta u vezi sa KiM

Što se tiče sukoba u Ukrajini, i Beograd i Kairo žele isto: mir, rekao je predsednik Srbije
Vučić: Siguran sam da možemo računati na podršku Egipta u vezi sa KiM© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Egipat i Srbija imaju isti odnos prema sukobu u Ukrajini: želimo mir, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Kairu u zvaničnoj poseti ovoj zemlji.

"Mi smo među retkim zemljama na koje se i dalje vrši pritisak da uvedu sankcije Rusiji. Razgovarali smo i o pitanju rezolucije o Srebrenici i to na inicijativu predsednika El Sisija koji je bio vrlo korektan", dodao je Vučić za RTS.

Kako je napomenuo, dve zemlje se trude da grade budućnost, a jedna od tema bila je i Kosovo i Metohija.

"Egipat je priznao Kosovo, kao što znate, ali tu nema nikakvih aktivnosti, nikakvog ozbiljnog sadržaja. Gotovo sam siguran da će tako ostati i kada je u pitanju članstvo u međunarodnim organizacijama. Siguran sam da možemo da računamo na podršku najmnogoljudnije arapske zemlje, kao što i oni mogu da računaju na našu podršku", istakao je Vučić.

On je govorio i o trgovinskim sporazumima sa ovom zemljom, navodeći da čim naše dve strane obave svoj posao, biće liberalizovan izvoz srpskih svežih jabuka, malina kupina, borovnica...

"Ukupno preko 10.412 tarifnih linija, mi smo za njih liberalizovali 6.075 tarifnih linija. Goveđe i jagnjeće meso je ono što u svakom trenutku možemo da plasiramo, ali kada ga budemo imali za sopstvene potrebe", rekao je Vučić.

On je istakao da Evropska unija jeste i biće najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije, ali da mi moramo da gledamo svoje interese.

"Nije nas EU pitala kada će da pravi spoljnotrgovinske sporazume s Egiptom, nego je gledala svoje interese, kao što i mi gledamo svoje. Danas kada počinju da seku neke od dobrih vinograda iz Bordoa, da nemaju carine s Kinom bilo bi im mnogo lakše. Mi takav sporazum imamo. Treba da čekamo pet godina da bismo dobili nulte carine, ali do tada ćemo imati pogodnosti za naše vino, rakije, a neki drugi tu priliku neće imati. Gledamo da uradimo sve što možemo da za svoju zemlju, borićemo se za rastuća tržišta pre svega i rastuće ekonomije, a najbrže rastu Afrika i Azija", istakao je Vučić.

Govoreći o vojnoj saradnji, on je dodao da ne bi isključio da zajednički s Egiptom radimo po tim pitanjima i formiranju nekih preduzeća.

"To pokazuje koliko je visok nivo poverenja između nas", zaključio je Vučić.

image