Srbija i Balkan

Sutra poleću ruski helikopteri: Srbija upućuje pomoć Severnoj Makedoniji u gašenju požara

Pripadnici MUP-a Srbije će biti angažovani na gašenju požara na planini Serta u ugroženom području u opštinama Negotino, Konče i Štip, kaže Ivica Dačić
Sutra poleću ruski helikopteri: Srbija upućuje pomoć Severnoj Makedoniji u gašenju požara© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Srbija će uputiti pomoć Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP u gašenju šumskog požara u Severnoj Makedoniji, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je u saopštenju naveo da se pomoć upućuje na osnovu zahteva Vlade Severne Makedonije za pružanje pomoći u gašenju šumskog požara.

"Helikopter za gašenje požara Kamov K-32 kapaciteta 5 tona vode sa 7 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Helikopterske jedinice i pripadnikom Sektora za vanredne situacije, kreće sutra u put Republike Severne Makedonije", dodao je Dačić.

Objasnio je da će pripadnici MUP-a Srbije biti angažovani na gašenju požara na planini Serta u ugroženom području u opštinama Negotino, Konče i Štip.

Dačić je ranije danas izjavio da je iz Severne Makedonije telefonom stigao zahtev za pomoć zbog velikog broja požara koji su izbili na teritoriji te zemlje.

Vlada Severne Makedonije proglasila je ranije kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje, a odlučeno je da zbog toplotnog talasa krizna situacija traje 30 dana.

Najveći požari su u Negotinskom i na planini Serta.

Predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Hristijan Mickoski je novinarima u Ohridu danas rekao da će u naredna dva dana situacija sa požarima u zemlji biti potpuno pod kontrolom.

On je rekao da se očekuje pomoć iz Srbije, Crne Gore i Slovenije, a da je iz Turske pomoć već stigla.

Mickoski je rekao da su iz Turske odmah stigla dva aviona i jedan helikopter za gašenje požara.

"Pošto je reč o nepristupačnim regionima, u ovom trenutku nije potrebna druga podrška osim aviona. Očekujemo pomoć i podršku Srbije, Crne Gore, Slovenije i cenimo da će u naredna dva dana to biti stavljeno pod kontrolu. Da građani budu mirni, potpuno kontrolišemo situaciju, danas imamo pojačanja sa letelicama koje će moći da izvlače, vodu iz Dojranskog jezera, posebno u Novom Selu. Imamo plan za sutra i prekosutra će posao biti potpuno pod kontrolom", rekao je Mickoski, preneli su skopski mediji.

Od danas zabranjeno kretanje šumama u RSM, kazna od 1.500 do 2.000 evra

U Severnoj Makedoniji je danas stupila na snagu odluka o zabrani kretanja šumama, a fizička lica zatečena u kršenju ove odluke biće kažnjena od 1.500 do 2.000 evra.

Saglasnost za donošenje ove odluke dalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije, na zahtev Javnog preduzeća "Nacionalne šume".

Takva saglasnost se daje u skladu sa Zakonom o šumama, zbog povećane opasnosti i sprečavanja šumskih požara na otvorenom prostoru.

"Potpuna zabrana kretanja u šumama i šumskom zemljištu uvodi se na teritoriji kojom gazduje JP 'Nacionalne šume', a počinje od danas, 15. jula i trajaće do dana njenog ukidanja. Zabrana kretanja se odnosi na periodu od 06:00 do 20 časova. Potpuna zabrana kretanja u šumama trajaće do procene da je smanjen rizik od šumskih požara. Kretanje u šumama biće dozvoljeno samo uz pismeno odobrenje zavisnih preduzeća JP 'Nacionalne šume', za područje kojim gazduju", navodi se u saopštenju Ministarstva šumarstva.

Za nepoštovanje ove zabrane, fizička lica koja budu zatečena biće kažnjena novčanom kaznom od 1.500 do 2.000 evra u denarima, preneli su skopski mediji.

image