Srbija i Balkan

Priština se setila i "otrovane" albanske dece: Prevara iz 1990. kao "srpska istrebljivačka doktrina"

Kao i nekad i sad, manipulacije prištinskih vlasti podržava Zapad, istakla je sudija Danica Marinković
Priština se setila i "otrovane" albanske dece: Prevara iz 1990. kao "srpska istrebljivačka doktrina"Getty © Photo by Ferdi Limani/Getty Images

Priština decenijama ne odustaje od agende izmišljanja raznih zločina i njihovog pripisivanja Srbima, a sada imaju i ovu strategiju u kojoj u kategoriju "žrtava" treba da uđu i "otrovani Albanci" koje su navodno trovale srpske strukture.

U dokumentu "Strategija o tranzicionoj pravdi", koji je vlada lažne države nedavno usvojila, navodi se da je cilj da se očuva sećanje na sve "žrtve u periodu od 1989. do 2000", te ukazuje da je Srbija sprovodila aparthejd na "Kosovu", ali i iznose planovi realizacije dokumenta od 2024. do 2034. godine.

Uporedo se predviđa i otvaranje "muzeja za dokumentovanje i prezentaciju zločina bivše Jugoslavije i Srbije nad Albancima na Kosovu". Takođe, produžava se rok za prijavu žrtava seksualnog nasilja tokom rata. Priština je do sada priznala pravo na odštetu za oko 1.500 žrtava seksualnog nasilja, a u Ujedinjenim nacijama su nedavno govorili da ih ima više od 20.000.

U delu koji se odnosi na uvođenje novih žrtava, koje su navodno trovane piše: "Trovanja na Kosovu otrovnim gasovima u proleće 1990. godine rezultirala su kao istrebljivačka doktrina koju je pripremila srpska vojna tajna služba, gde je trovano na hiljade mladih ljudi, uglavnom studenata, a među njima je bilo i dece u predškolskim ustanovama. U martu i aprilu 1990. godine, više od 7.000 albanskih đaka u školama Kosova sa znacima trovanja zatražilo je medicinsku pomoć preko kosovskih medicinskih centara i improvizovanih kola hitne pomoći."

Nikada nije dokazano da su albanska deca trovana, jer i nisu. U proleće, marta 1990. godine u Infektivnu kliniku u Prištini dovođena su uz tvrdnje da su bila izložena toksičnim supstancama. Iako su mališani stizali iz mešovitih škola, ispostavilo se da su "trovani" samo Albanci, a da su Srbi otporni.

Priča o trovanju nije prošla ni u Tribunalu u Hagu. Na pitanje kako je bilo moguće jednonacionalno trovanje u multinacionalnim školama, svedok optužbe u procesu protiv Slobodana Miloševića Halit Berani kazao je da su srpska deca išla u školu pre podne, pa čak ni Hag nije prihvatio "dokaz".

Istražni sudija Danica Marinković, koje je radila i živela u Prištini, kaže za "Novosti" da su u pitanju manipulacije za kojima su posezali, a sada to isto radi i lažni premijer Aljbin Kurti.

"Za navodni slučaj trovanja bila je formirana međunarodna komisija i utvrđeno je da ništa od toga nije bilo tačno i da je cilj bio podizanje panike. Bilo je više tih pokušaja, kao trovanje u školama i studentskoj menzi, a u svim tim institucijama su bili i Albanci i Srbi, a samo Albanci su tvrdili da su trovani. Sećam se dobro svega toga, čuju se sirene, jure kola Hitne pomoći iz Podujeva ka Prištini. I onda kad su videli da nisu uspeli, posle tri dana nikome ništa ne fali", kaže ona.

Dodaje da je isto bilo i u rudniku Trepča, na loše uslove su se žalili rudari Albanci, a radili su rame uz rame sa Srbima. Svake, kako su oni to zvali, "zelene srede" i "crnog petka" su lupali u šerpe i lonce.

Ona navodi da su imali podršku Zapada i seća se primera kada je istraživala terorističke napade, a onda se odjednom stvore "humanitarci", zapadni mediji, Nataša Kandić da ih obiđu u zatvoru, da vide u kakvim su uslovima.

"Uvek sam ih pitala jesu li otišli da obiđu, na primer, porodicu Srbina policajca kojeg su ubili. Jednom sam dala dozvolu da uđu i posete deo zatvorenika, a nadzornik iz zatvora, kojeg sam zadužila da prati posetu kako je ne bi zloupotrebili rekao mi je da su pokušali da ih vrbuju da napišu izjave kako se loše u zatvoru odnose prema njima. A oni su im čak i sami rekli da ih niko ne dira, osim što sada nisu na slobodi. U nekim slučajevima su i uspeli da ih instruiraju šta da rade, za sve te manipulacije smo znali", zaključila je Marinkovićeva.

image