Srbija i Balkan

Dan odluke o smeni Nenada Nešića: Predlagači poslanici Alijine SDA

Nakon što na prošloj sednici ova inicijativa nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegijumu Doma na usaglašavanje, ali Kolegijum nije uspeo da postigne saglasnost o njoj
Dan odluke o smeni Nenada Nešića: Predlagači poslanici Alijine SDA© Јелена Марковић

Na sednici zakazanoj za danas, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebalo bi u drugom krugu da se izjasni o Inicijativi za rekonstrukciju Saveta ministara Bosne i Hercegovine odnosno o razrešenju ministra bezbednosti Nenada Nešića.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je za Srnu da će se na današnjoj sednici videti "svačiji trag u snegu", odnosno da li su poslanici dostojni predstavnici i zaštitnici Republike Srpske ili će otvoreno pokazati svoju povezanost sa strancima i Bošnjacima.

Predlagači su zastupnici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

"Danas, kada na dnevnom redu bude zahtev za smenu ministra bezbednosti u Savetu ministara Nenada Nešića svako od nas će pokazati kom jatu pripada – Republici Srpskoj ili stremi ka unitarnoj BiH i zagrljaju stranaca", istakla je Vulićeva.

Ona je navela da, prema Poslovniku o radu, Nenad Nešić neće biti smenjen ako u Predstavničkom domu bude 10 srpskih glasova protiv zahteva za njegovu smenu i zato je ovo još jedan veliki ispit za srpski narod i Republiku Srpsku.

"Imamo jedinstvenu priliku da vidimo da li su Srbi jedinstveni i koliko misle o Republici Srpskoj, a koliko o svojim nalogodavcima. Danas će se najbolje videti i ko sedi u Parlamentarnoj skupštini zarad Republike Srpske, a ko zarad uskostranačkih interesa", ukazala je Vulićeva.

Ona je podsetila da su sve bošnjačke stranke svoje jedinstvo pokazale kada je na dnevnom redu bila smena Zukana Heleza, a danas će javnost videti da li Srbi konačno mogu da sa sebe skinu okove srpskog prokletstva – nejedinstva, ili će pokazati da su dostojni predstavnici i zaštitnici srpskih nacionalnih interesa i Republike Srpske.

"Današnje glasanje nije samo glasanje za ili protiv smene ministra Nešića, već za ili protiv Republike Srpske", konstatovala je Vulićeva.

Nakon što na prošloj sednici ova inicijativa nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegijumu Doma na usaglašavanje, ali Kolegijum nije uspeo da postigne saglasnost o njoj.

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj emisiji na televiziji sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji "na naročito grub način uvredio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu".

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i celokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta".

image