Srbija i Balkan

Suljagić preti delegaciji EU koja je odala počast ubijenim Srbima: "Pakleno ćete platiti"

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica je na društvenoj mreži Iks napisao da je potpuno šokiran time što je delegacija EU iskazala poštovanje "srpskim vojnicima"
Suljagić preti delegaciji EU koja je odala počast ubijenim Srbima: "Pakleno ćete platiti"© Sean Gallup

Direktoru Memorijalnog centra Srebrenica Emiru Suljagiću je zasmetalo što je delegacija EU u BiH položila cveće na spomen obeležje nevino stradalim srpskim žrtvama u Bratuncu, pa je u svom reagovanju poručio da je šokiran ovim gestom predstavnika EU misije i zapretio da će mu za to "pakleno platiti".

On tvrdi da je reč o srpskim vojnicima, pojedincima koji su navodno imali vodeću ulogu u zločinima nad bošnjačkim stanovništvom u leto 1992.

"Šokiran sam, potpuno šokiran kada vidim službenika EU delegacije kako odaje počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na 'Vojničkom groblju' - tu je prava zastava boračke organizacije bosanskih Srba odmah do velikog krsta, pod krinkom 'nevinih civila'. Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju reč", napisao je Suljagić na društvenoj mreži Iks.

Suljagić je tako reagovao nakon što je iz Delegacije EU u BiH objavljeno da su se njihov otpravnik poslova Adebajo Babađide i diplomate iz EU država članica u BiH, u Bratuncu sastali sa gradonačelnikom Prodanovićem kako bi se upoznali sa situacijom u toj opštini, uključujući aktivnostima izgradnje poverenja među zajednicama.

U objavi na platformi Iks iz Delegacije EU je saopšteno da je delegacija odala počast nevino stradalim civilima na tom području od 1992-1995.

"Empatija i poštovanje prema svim nevinim civilnim žrtvama, kao i prihvatanje istorijski i sudski utvrđenih činjenica ključni su za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje", naveli su iz Delegacije EU.

Kojić: Suljagić pokazuje da mrzi sve što je srpsko

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić je poručio da Suljgić pokazuje bahatost, vređa i preti svima koji se poklone srpskim žrtvama, i da taj način pokazuje da mrzi sve što je srpsko.

"Da li on misli da niko ne sme da se pokloni žrtvama poput braće Dimitrijević, Vladimiru Gajiću, sestrama Matić i mnogoj drugoj deci, a ukupno ih je 72", upitao je Kojić.

On je Suljagića upitao i zašto niko ne bi trebalo da se pokloni pred krstom za pokoj duše njegovog oca, a trebalo bi pred nišanom Emirovog oca.

"Tvoj je bio civil? E moj je bio vojnik i branio je svoju majku i oca, a gde je tvoj poginuo? Zašto misliš da su kosti tvog oca vrednije od kosti mog oca", upitao je Kojić u reagovanju za Srnu.

Ocenivši da takvim nastupom Suljagić samo pokazuje nervozu, bahatost i bezobrazluk, Kojić je istakao:

"Nakon što je zabranio ulazak u kompleks švedskoj ambasadorki sada ide i korak dalje i preti kako će neko zažaliti što je posetio groblje ubijenim Srbima".

Kojić je u ime porodica koje predstavlja javno upitao Suljagića, šta je on umislio ko je i poručio da je dosta više Suljagićevog bezobrazluka, ali i onih koji mu dozvoljavaju da na ovaj način priča.

"Smeta ti zastava Boračke organizacije, ali ti ne smetaju sve one zastave koje su se vijorile Potočarima 11. jula, niti sve one uniforme. Nisu ni u Potočarima ukopani sve civili, prvo ne tvoj otac, a o drugima ćemo uskoro", poručio je Kojić.

On je napomenuo da porodice srpskih žrtava imaju zamerku zašto ti isti ambasadori koji su danas bili u Bratuncu nisu došli 6. jula i tako pokazali da istinski poštuju sve žrtve.

"Zašto beže od susreta sa nama, a nije im problem da odu u Potočare? Možda i mi treba da pretimo i pričamo kao Suljagić da bi nas čuli", naveo je Kojić.

On je rekao da su mogli i danas sesti sa porodicama zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila da im objasne gde i kako su ubijeni svi oni ljudi čije su fotografije videli kraj puta kada su išli u Potočare.

image