Srbija i Balkan

Ukratko 16. jul: Amerika odbila predlog Lavrova; Vlada usvojila Uredbu o litijumu

Kolektivni zapad krši Dejtonski sporazum i mnoge duge odluke i rezolucije UN po komandi koja dolazi iz Bele kuće, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći u Savetu bezbednosti UN o multilateralnoj saradnji u interesu stvaranja pravednog, demokratskog i održivog svetskog poretka
Ukratko 16. jul: Amerika odbila predlog Lavrova; Vlada usvojila Uredbu o litijumu© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
  • Vlada Republike Srbije je na 14. sednici usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar". Vlada Srbije je saopštila da donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak po pitanju projekta "Jadar" vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom.
  • Kolektivni zapad krši Dejtonski sporazum i mnoge duge odluke i rezolucije UN po komandi koja dolazi iz Bele kuće, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći u Savetu bezbednosti UN o multilateralnoj saradnji u interesu stvaranja pravednog, demokratskog i održivog svetskog poretka.
  • Francuski predsednik Emanuel Makron zvanično je prihvatio ostavku premijera Gabrijela Atala. Makron je formalno prihvatio njegovu ostavku nakon mesec dana političkih previranja u Francuskoj.
  • Ukrajinski opozicioni političar, predsednik saveta pokreta "Druga Ukrajina" Viktor Medvedčuk poslao je pismo bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u kom je naveo da možda postoji ukrajinski trag u atentatu koji se odigrao u nedelju u Pensilvaniji.
  • Iza terorističkog napada na "Krokus siti hol" na severozapadu Moskve stoji međunarodna organizacija, čiji članovi potiču iz centralnoazijskih, ali i evropskih zemalja, uključujući i iz Rusije, potvrdio je danas šef Rosfinmonitoringa Jurij Ćihanćin.
  • Direktoru Memorijalnog centra Srebrenica Emiru Suljagiću je zasmetalo što je delegacija EU u BiH položila cveće na spomen obeležje nevino stradalim srpskim žrtvama u Bratuncu, pa je u svom reagovanju poručio da je šokiran ovim gestom predstavnika EU misije i zapretio da će mu za to "pakleno platiti".
  • Dva dana nakon što je povređen u atentatu, bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp pojavio se na nacionalnoj konvenciji Republikanske partije u Milvokiju, a dočekale su ga burne ovacije i oduševljenje pristalica.
  • Potencijalni ulazak Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu mogao bi da dovede do direktnog sukoba Rusije i NATO-a, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.
  • Roberta Mecola, političarka s Malte iz Evropske narodne partije, ponovo je izabrana za predsednicu Evropskog parlamenta.
image