Srbija i Balkan

I Dodik o litijumu: Iskustva Srbije dobar primer za Republiku Srpsku

Prvi čovek Srpske je precizirao da će brojne sirovine doprineti daljem razvoju RS, koja će i svoje potencijale pridružiti naporima Srbije i drugih prijatelja i partnera
I Dodik o litijumu: Iskustva Srbije dobar primer za Republiku Srpsku© Anton Vaganov/Pool Photo via AP, File

Komentarišući rezultat dosadašnjih istraživanja koja su pokazala da Republika Srpska obiluje značajnim količinama mineralnih sirovina, koje su veoma tražene u zemljama EU i širom sveta, predsednik Srpske Milorad Dodik je rekao da je njihovo iskopavanje velika razvojna šansa i mogućnost za dalji razvoj Republike, kao i da će iskustva Srbije u vezi s litijumom biti dobar primer za RS.

Prvi čovek Srpske rekao je da institucije RS sa svojim stručnjacima već dugo rade na istraživanju ležišta mineralnih sirovina i sigurno je da će sve aktivnosti u vezi s tim biti koordinisane sa Srbijom.

"Podržavamo rukovodstvo Srbije da na siguran kolosek postave istraživanje i eksploataciju minerala, a posebno litijuma, a njihova iskustva biće dobar primer i u Republici Srpskoj. Aktivnosti da se iskopavanje ruda opstruiše putem dezinformisanja javnosti od plaćenih aktivista u Srbiji i Srpskoj imaju istu adresu. Najbolji odgovor na njihove rušilačke namere smo već pripremili a to je poštovanje svih ekoloških standarda i postupanje u skladu sa njima, a sve sa ciljem očuvanja životne sredine kako zbog sadašnjih, tako i budućih generacija", naglasio je Dodik za Srnu.

Dodao je da se ništa neće raditi napamet, bez konsultacija sa stručnjacima, već uz sve moguće saglasnosti i garancije ljudi koji poznaju materiju i koji će garantovati ekološku sigurnost.

Takođe, kako je rekao, Republika Srpska će kao i za sve do sada voditi odgovornu i suverenu politiku.

"Republika Srpska ima ogromno bogatstvo kada je reč o mineralnim sirovinama, koje već dugo istražujemo i nastavićemo sa tim aktivnostima, jer je reč o sirovinama ogromne vrednosti koje će značiti samo jedno – dalji napredak i razvoj Republike Srpske. I kao što sam već rekao, naše potencijale ćemo pridružiti naporima Srbije i naših drugih prijatelja i partnera. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i u ovoj oblasti vodi odgovornu politiku, pre svega u interesu Srbije i njenih građana", izjavio je predsednik Srpske.

Dodik je precizirao da je na prostoru Srpske dobro istražen jedan broj mineralnih sirovina i one se eksploatišu, a to su ugalj, crveni boksiti, gvožđe, olovo i cink, sa pratećim mineralizacijama, bentonit, te vode – pitke, termalne i mineralne.

"Istraženo je ležište litijuma, magnezijuma i bora na Majevici, na području Lopara, a dalje se provode aktivnosti na istraživanju olova, cinka i prateće mineralizacije kod Foče, na Ozrenu, kod Srebrenice i Bratunca. Bakar, gvožđe i prateće mineralizacije se istražuju na Sinjakovu, gvožđe kod Prijedora, dok je područje oko Zvornika interesantno za istraživanje bora, litijuma, natrijuma, kalijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata", pojasnio je Dodik.

image