Srbija i Balkan

"Politiko": Šolc planira da se sastane s Vučićem zbog litijuma

Neobično je međutim da Šolc ode na ovakvo putovanje u tako kratkom roku, piše briselski sajt
"Politiko": Šolc planira da se sastane s Vučićem zbog litijumaGetty © Michael Kappeler/dpa

Posle godina provedenih, kako piše briselski "Politiko", u diplomatskoj izolaciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je u žiži političke pažnje zahvaljujući "proždrljivom apetitu Evropske unije", a posebno Nemačke, za sirovinama potrebnim za pravljenje električnih vozila.

"Politiko" piše kako nemački kancelar Olaf Šolc planira da u petak otputuje u Beograd u iznenadnu posetu da bi prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji EU i Srbije o izvozu minerala, uključujući i litijum, koji je ključan za zelenu tranziciju EU.

Kako dodaje briselski sajt, portparol nemačke vlade je potvrdio ovu informaciju.

Vučić je, piše "Politiko", prethodno u velikoj meri bio izolovan među evropskim liderima zbog saradnje sa Rusijom i Kinom, kao i zbog pitanja Kosova i Metohije, a Zapad ga je optuživao i za navodnu izbornu krađu.

Ipak, Nemačka kao najveći proizvođač automobila u EU ima ogroman interes da obezbedi litijum, posebno u Evropi, kako bi smanjila svoju zavisnost od Kine.

Neobično je međutim da Šolc ode na ovakvo putovanje u tako kratkom roku, piše "Politiko" i dodaje da je njegov kabinet odbio da to prokomentariše.

Očekuje se da će u ceremoniji potpisivanja učestvovati potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič, navodi sajt pozivajući se na dva izvora.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je razmišljala da li da se pridruži putovanju, ali je njeno učešće neizvesno s obzirom na to da tek treba da bude izglasana na funkciju u Evropskom parlamentu u četvrtak, čime bi joj otpočeo drugi mandat.

Šefčovič je u maju rekao da bi litijumski sporazum mogao da bude završen u kratkom vremenskom periodu.

Rudnik "Jadar" u blizini Loznice u zapadnoj Srbiji sadrži neke od najvećih evropskih rezervi litijuma. Vučić je nedavno za "Fajnenšel tajms" rekao da će rudnik, za koji očekuje da bude otvoren 2028. godine proizvoditi 58.000 tona litijuma godišnje.

To bi odgovara računici od 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi ili 1,1 milion automobila.

image