Srbija i Balkan

Japan: Srbija drži ključeve stabilnosti Zapadnog Balkana

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga uz posredovanje EU je od najveće važnosti, zato Japan podržava taj dijalog, ističe Joko Kamikava u autorskom tekstu za "Politiku", u susret posete našoj zemlji
Japan: Srbija drži ključeve stabilnosti Zapadnog Balkana© Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Japan doprinosi miru i stabilnosti Srbije i ovog regiona, koji je u prošlosti propatio zbog podela, i dosledno je sprovodio "Inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom", vođen idejom da upravo razvojem ekonomije regiona Zapadnog Balkana može da doprinese miru i stabilnosti Srbije i drugih zemalja regiona, piše Joko Kamikava, ministarka spoljnih poslova Japana u autorskom tekstu za "Politiku", u susret posete našoj zemlji.

Dodaje da sada, kad je međunarodna zajednica suočena sa žestokim izazovima, smatra da je značajno što je kao ministarka spoljnih poslova Japana došla na teritoriju zapadnog Balkana, kako kaže, nekada suočenog s tragičnim sukobima, i što će u "dobroj volji sa stanovnicima ovog regiona imati priliku da govori o neprocenjivom značaju mira".

S druge strane, navodi ona, Japan je zabrinut nizom događaja koji su doprineli podizanju tenzije na severu KiM. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, od najveće je važnosti, pa Japan podržava taj dijalog, ističe.

"Takođe, prolongiranjem sukoba u Ukrajini i sličnog, svetski poredak je izložen žestokim izazovima i situacija u svetu se uveliko menja. Japan prepoznaje ekonomsku pomoć Ukrajini u okviru međunarodne solidarnosti, uključujući i pridruživanje Srbije zajedničkoj deklaraciji na Samitu za mir u Ukrajini održanoj u Švajcarskoj. Dalje osnaživanje saradnje unutar regiona je izuzetno važno. Stoga, koristeći ovu svoju posetu, s premijerom Milošem Vučevićem i ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem razgovaraću o mogućnostima jačanja saradnje naše dve zemlje posredstvom 'Inicijative za saradnju sa zapadnim Balkanom'", navela je.

Razvoj ekonomskog odnosa 

Podseća da je nakon objavljivanja "Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom", Japan je započeo da sprovodi inicijative u cilju podsticanja dolaska japanskih kompanija na zapadni Balkan. Dodaje da je ekspanzija japanskih kompanija u Srbiji stabilno napreduje iz godine u godinu, kako u pogledu broja kompanija, tako i u ukupnom iznosu investicija.

"Nakon što su kompanije 'Tojo tajer' i 'Nidek' otvorile svoje fabrike u decembru 2022. godine, odnosno maju 2023. godine, u martu ove godine najavljena je i izgradnja novog postrojenja kompanije 'JFE Šođi, čime se velike investicije u vezi s automobilskom industrijom nastavljaju.

Ocenjuje da će japanske investicije posledično dovesti do ekonomskih integracija s Evropskom unijom, ubrzanja daljih reformi privatnog sektora, kao i razvoja ljudstva koje će podržati te reforme i dodala da je velika čast što je predsednik Vučić tokom ceremonije polaganja kamena temeljca za novu fabriku kompanije 'JFE Šođi' i istakao da ceni etičke principe i kulturu japanskih kompanija.

"Japan će sarađivati s Vladom Srbije kako bi daljim investicijama japanskih kompanija u Srbiju pomogao evropskim integracijama Srbije, ali i nastavio da se i nadalje svestrano zalaže u cilju jačanja ekonomskih veza sa zemljama zapadnog Balkana i Srbijom, vođen idejom da u ekonomskoj stabilnosti leži ključ za mir i stabilnost u regionu", navodi se u autorskom tekstu.

Podrška integraciji Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

"Kao strateški partner Evropske unije, Japan podržava evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Kako bi ovaj region čvrsto zakoračio putem stabilnosti, razvoj Srbije, koja drži ključeve stabilnosti Zapadnog Balkana, apsolutno je neophodan. U tom smislu, posebno me raduje što imam mogućnost da  posetim prvo Srbiju", piše ona.

Podseća da je istorija prijateljskih odnosa Japana i Srbije započela još 1882. godine, kada su car Meiđi kralj Milan Obrenović razmenili depeše, a 2022. godine smo obeležili i 140 godina prijateljstva naše dve države.

image