Srbija i Balkan

Ko je brat osumnjičenog Albanca za ubistvo srpskog policajca i ruskog vojnika?

Faton Hajrizi je najpoznatiji kosovski begunac, koji je iz zatvora uspeo da pobegne čak devet puta
Ko je  brat osumnjičenog Albanca za ubistvo srpskog policajca i ruskog vojnika?© ТикТок/artanhajrizi2

Dok srpske vlasti pokušavaju da utvrde koji je od braće Hajrizi učestvovao u ubistvu policajca Nikole Krsmanovića (33) u Loznici, gde je na licu mesta pronađen pasoš osumnjičenog izdat od strane privremenih prištinskih institucija na ime Hajrizi Artan (1991), prištinski portali bave se biografijom Albanca koji je osuđen za ubistvo ruskog vojnika kod Drenice pre dve decenije.

Faton Hajrizi nedavno je pobegao iz kazneno-popravnog centra Smrekovnica, gde je služio višegodišnju zatvorsku kaznu.

Prištinski mediji objavili su da otkada je prvi put uhapšen sa 15 godina, zbog ubistva ruskog vojnika, iz zatvora je bežao još osam puta.

"Reporteri" su se bavili i zločinačkom prošlošću najpoznatijeg begunca na tzv. Kosovu, sa sve detaljima iz Hajrizijeve kaznene evidencije.

"Faton Hajrizi je dobro poznato ime organima za pravosuđe i javnog reda. Kao problematično lice, više puta je osuđivan pred sudovima u zemlji", navode mediji na albanskom jeziku.

Osnovni sud u Prištini obavestio je da je Hajrizi 16. decembra 2019. godine proglašen krivim za krivično delo "ubistvo u pokušaju". Prema presudi, Hajrizi je osuđen na godinu dana zatvora.

"Povodom Vašeg zahteva za informacijama obaveštavamo Vas da je lice F. H. presudom Osnovnog suda u Prištini PKR.br.131/2006, pravosnažnom 16.12.2019. godine, proglašeno krivim za krivično delo ubistvo iz čl. 146 u vezi sa članom 20 KPK, za šta je osuđen na godinu zatvora. Iz registra Osnovnog suda u Prištini ne proizilazi da isti ima drugih krivičnih predmeta", kaže se u odgovoru Suda u Prištini.

Za neke teške slučajeve osuđivao ga je i Osnovni sud u Mitrovici. Potonji obaveštavaju da je Hajrizi proglašen krivim za krivična dela 'Teška krađa', 'Razbojništvo', 'Neovlašćeno držanje, kontrola ili držanje oružja', kada je 2. marta 2011. godine osuđen na šest godina zatvora i oduzeto mu je ilegalno oružje.

"Broj predmeta PM.01/2001 od 27.03.2001. godine, spojen je sa ranijim postupkom pod rednim brojevima PM.br.03/2000 i PPM.br.07/2001, gde je isti izrečen i vezi sa Rešenjem od 27.03.2001. vaspitne mere 'Smeštanje u centar za izricanje vaspitnih mera", koje traje od 1 (jedne) do 5 (pet) godina. Pod dva, broj predmeta P.br.382/2006, za izvršenje krivičnog dela iz člana 256. stav 1. 'Teške krađe ili razbojništva' i iz člana 328. stav 2. i 'Posedovanje, kontrola, posedovanje ili neovlašćena upotreba oružja', iz Privremenog krivičnog zakona Kosova, gde je isti osuđen na 6 godina zatvora i oduzimanje arsenala oružja 02.03.2011.godine", navodi se u odgovoru Osnovnog suda u Mitrovici za portal "Reporteri.net".

Faton Hajrizi (39) pobegao je iz zatvora u subotu, 6. jula.

Od tada, Hajrizi se nekoliko puta pojavljivao na društvenim mrežama, a nedavno se oglasio i na RTV Dukađini gde je direktno uključen telefonskim pozivom.

Tvrdio je da se nalazi van tzv. Kosova, jer je tražio garanciju da, ako se preda i vrati u zatvor, neće biti maltretiran i poslat u ćeliju.

"Želim garanciju od nekoga da me neće maltretirati, da me neće držati u ćelijama, jer su me i drugi put hapsili i držali u ćelijama, tukli, maltretirali", rekao je tada Hajrizi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su noćas, oko 00.55 časova u Loznici, prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, policijski službenici Stanice granične policije Trbušnica, zaustavili "mercedes" tutinskih registarskih oznaka u kojem su se nalazile dve osobe.

"Prilikom izlaska iz vozila jedna osoba je pucala iz pištolja, pogodivši policijskog službenika Nikolu Krsmanovića (1990) u grudi, a policijskog službenika Vjekoslava Ilića (1974) u rame, nakon čega je pobegao. Oba policijska službenika prevezena su u Opštu bolnicu Loznica, gde je Krsmanović podlegao povredama", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Za ovaj slučaj srpske vlasti su raspisale poternicu za državljanina tzv. Kosova Artana Hajrizija, koji je brat Fatona. Kako je saopšteno na licu mesta, pronađen je kosovski pasoš sa Artanovim imenom, kao i nemačka lična karta sa istim identitetom.

Policija je, takođe, uhapsila Mithata Hadžića iz Tutina, koji se sumnjiči da je osumnjičenog automobilom tutinskih registracionih oznaka preuzeo u Preševu i vozio u pravcu Loznice.

U medijima u Srbiji Artan Hajrizi je predstavljen kao zatvorenik koji je, takođe, pre dve nedelje pobegao iz zatvora na "Kosovu".

Oglasio se i otac braće Hajrizi, Mustafa, koji je rekao da mu sin Artani radi u Nemačkoj, a da mu je Faton ukrao pasoš.

"Faton je uradio te stvari, uzeo je njegov [Artanov] pasoš, otišao u Nemačku i tamo ga dobio", rekao je Mustafa Hajrizi za "Nacional".

Kasnije je i Fatonov brat Artan potvrdio istu priču.

"Ja sam u nemačkoj policiji u Hanoveru, obavestio sam ih da su moja dokumenta ukradena. Uzeo je moja dokumenta i ostavio novčanik na stolu u hodniku sa svim ključevima", rekao je Artan Hajrizi za "Dukađini".

Inače, na osnovu TikTok profila Artana Hajrizija, moglo bi se zaključiti da je i on u najmanju ruku problematičan, o čemu svedoče fotografije sa zastavom UČK, poziranja pored spomenika Adema Jašarija, osnivača tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

image