Srbija i Balkan

"Simbol normalizacije": I Kurti najavljuje skoro otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

Ovo je za poslednjih manje od dva meseca već druga najava otvaranja glavnog mosta na Ibru od strane kosovskih vlasti, Srbi poručuju da otvaranje mosta najdirektnije ugrožava mir na tom prostoru
"Simbol normalizacije": I Kurti najavljuje skoro otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Aljbin Kurti potvrdio je da je u sredu razgovarao sa ambasadorima Kvinte i šefom kancelarije Evropske unije na tzv. Kosovu o otvaranju glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Kako je Kurti rekao, "otvaranje tog mosta deo je jednog od sporazuma sa Srbijom", nije usmereno "ni protiv koga", kao i da je i sama EU, kako je rekao, takav potez ranije nazivala "simbolom normalizacije".

Po njegovim rečima, Evropska unije je pre mnogo godina, između 2014. i 2017. koristila izraz "simbol normalizacije" i on će, kako je obećao, "uspeti da pronađe taj dokument".

"Otvaranje glavnog mosta preko reke Ibar koje nameravamo nije protiv bilo koga, ali jeste za građane i za robu i kapital, pomaže ljudima sa obe strane Ibra bez obzira na etničku pripadnost, kao i razvoju trgovine, privrede i saradnji. Postoje još tri mosta preko reke Ibar, i ako samo ovaj most ostane zatvoren za automobile, mislimo da to nije u redu", ocenio je Kurti.

Razgovorima sa ambasadorima Kvinte, osim Kurtija, njegovog zamenika Besnika Bisljimija i ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje, prisustvovali su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer, Ujedinjenog Kraljevstva Džonatan Hargrivs, Nemačke Jorn Rode, Francuske Olivije Žiru, Italije Antonelo De Riu i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog.

Ovo je za poslednjih manje od dva meseca već druga najava otvaranja glavnog mosta na Ibru od strane prištinskih vlasti.

Krajem maja ove godine, zamenik komandira tzv. kosovske policije za Sever Veton Eljšani najavio je da će glavni most na Ibru koji odvaja severni, srpski od južnog albanskog dela Kosovske Mitrovice, kako je rekao, "biti otvoren veoma brzo".

"Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će on biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori i da se ispuni blindiranim vozilima na određenom mestu, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane severa zemlje više nema mesta za brigu. Forma kako će most biti otvoren je malo drugačija, ali, smatram da ćemo vrlo brzo imati ovaj most otvoren", rekao je tada Eljšani.

Prethodno, aprila prošle godine, samo pet dana posle izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je Severna Mitrovica dobila gradonačelnika Albanca, i albanski odbornici koji čine većinu u SO Severna Mitrovica doneli su odluku da se most otvori za saobraćaj. 

Svaka najava otvaranja glavnog mosta na Ibru i za automobilski saobraćaj redovno donese veliko uznemirenje među Srbe u severnom delu grada.

Srpska lista je aprila prošle godine saopštila da se tom odlukom, odnosno otvaranjem glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj, krši briselski sporazumi i najdirektnije ugrožava mir na tom prostoru.

"Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine. Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sever je simbol stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju", saopštila je tada Srpska lista.

Za 25 godina, od 1999, na mostu i oko mosta desilo se više od hiljadu incidenta u kojima je 250 Srba teže povređeno, veći broj ljudi zadobili su lakše povrede.

image