Srbija i Balkan

Makron o poseti Beogradu: Planiram da završim pregovore o prodaji "rafala"

Francuski predsednik je odnose Pariza i Beograda okarakterisao kao čvrste i iskrene
Makron o poseti Beogradu: Planiram da završim pregovore o prodaji "rafala"Getty © Aleksandar Levajkovic/Anadolu Agency

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da namerava da "u narednim nedeljama ili mesecima" poseti Srbiju, gde planira da finalizuje pregovore o vojnim ugovorima, uključujući sporazum o prodaji aviona "rafal" Beogradu.

Makron je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao "izuzetno plodonosan" razgovor o "ekonomskim, odbrambenim i energetskim pitanjima" na marginama samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.

"Vojna pitanja su deo naše agende. U narednim nedeljama ili mesecima ću posetiti Srbiju kako bismo finalizovali te diskusije koje su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših zemalja", odgovorio je Makron na pres-konferenciji, upitan da prokomentariše status sporazuma sa Beogradom o nabavci francuskih borbenih aviona "rafal".

Francuski predsednik je odnose Pariza i Beograda okarakterisao kao "čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da očekuje dolazak Makrona u Srbiju krajem avgusta ili početkom septembra.

image