Srbija i Balkan

Da li će i kako hrvatski rafali uticati na odnos oružanih snaga u regionu?

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona "rafal" stiglo je u Hrvatsku
Da li će i kako hrvatski rafali uticati na odnos oružanih snaga u regionu?Getty © Gert Kromhout/Stocktrek Images

Višenamenski borbeni avioni "rafal", koji su danas stigli u Hrvatsku, ni na koji način neće uticati na odnos oružanih snaga u regionu, za kaže RT Balkan urednik TV Front Andrej Mlakar.

"Avioni koji su danas stigli u Hrvatsku nikako ne mogu da promene odnos snaga u regionu. To su avioni koji su izuzetno skupi, njihov sat leta košta od 40 do 70 hiljada dolara i moraju da budu u vazduhu 220 sati godišnje, da bi taj avion mogao da bude eksploatisan. Koristiće ih za patrole, NATO misije najverovatnije prema Baltiku, da bi imali svoju ekonomsku opravdanost, jer za čuvanje hrvatskog vazdušnog prostora neće imati nikakvog efekta", ukazuje Mlakar.

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona "rafal" stiglo je u Hrvatsku, a prema rečima našeg sagovornika, Hrvatima je značajno da pokažu "da mogu da ih kupe i da ih imaju pre Srbije", jer im ovaj avion nije "ni isplativ, ni upotrebljiv, osim u NATO misiji".

"Taj avion nema nikakve veze sa Hrvatskom i njihovim realnim potrebama i 'poješće' im polovinu vojnog budžeta. "Rafali" su kupljeni da bi bili politički upotrebljeni, da pokažu kako oni imaju bolje ratno vazduhoplovstvo od Srbije. Suština je u tome", naglašava Mlakar.

Kako kaže Mlakar, već su počele podrugljive vesti na hrvatskim portalima tome kako Srbija ima lošije avione. 

"Nema efekta niti ekonomske isplativosti da takvi avioni lete samo nad Hrvatskom, dakle biće upotrebljeni u NATO misijama i vežbama. Ali je privlačno objaviti da imaju bolje avione od Srbije", navodi Mlakar, ukazujući da ih i "Srbija uzima iz istog razloga, jer, lepo zvuči, ali..."

Na drugoj strani, avioni koji su stigli u Hrvatsku su polovni, remontovani i u standardu F3, a Srbija nabavlja nove i to u standardu F4.

U pitanju je varijanta razvijena 2019. godine sa unapređenim radarom, što znači da će srpski "rafali" verovatno imati AESA radar i senzorima za otkrivanje ciljeva sa malim radarskim odrazom, odnosno "stelt" tehnologijom.

Jedna od glavnih prednosti F4 jeste i mogućnost upotrebe "škorpion" kacige, koja pilotu letelice pruža prikaz proširene stvarnosti i prikazuje veću količinu operativnih podataka na samom viziru. Pored toga poboljšana je radio-komunikaciona oprema, a ključan novitet u pogledu naoružanja ogleda se u sposobnosti upotrebe precizno vođene municije iz AASM porodice, težine 1.000 kg.

To su, navodi naš sagovornik, odlični avioni, ali nama, u principu, ne trebaju.

"To su avioni za bogata ratna vazduhoplovstva poput indijskog, karatskog, indonezijskog, znači zemalja koje imaju potrebu za takvim avionima i koje su oslonjeni na francusku tehnologiju, koje imaju novca da to plate", naveo je on.

"Ti avioni, evo sada, na primer, imaju ekonomsku opravdanost za Francusku, jer ih je Francuska koristila juče nad Crnim morem. Četiri 'rafala' su letela blizu ruskih obala i čuvala su francuski AVAKS, koji je izviđao i takva misija ima ekonomsku opravdanost", ukazuje naš sagovornik.

Ipak, nisu avioni, naglašava naš sagovornik, ono što je Hrvatima problem, već naša protivvazduhoplovna odbrana, zbog toga se godinama bune i Hrvati, i Bošnjaci, a u skorije vreme i Albanci, jer Srbija ima najmodernije naoružanje.

image
VV inauguration
banner