Srbija i Balkan

Dobio i pretnje smrću: Ofanziva na Dajkovića zbog najave uklanjanja spomenika Josipu Brozu Titu

Reagovao je i potpredsednik Saveta mladih DPS-a Asmir Pućurica koji je "jučerašnjim političkim konveritima" poručio da se ne "zaleću na temelje crnogorske države jer je u stubu njenog političkog karaktera duboko uzidano ime Josipa Broza Tita"
Dobio i pretnje smrću: Ofanziva na Dajkovića zbog najave uklanjanja spomenika Josipu Brozu Titu© Photo by Elman Omic/Anadolu Agency/Getty Images

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković prijavio je Upravi policije Crne Gore pretnje smrću koje je dobio posle izjave da će u Skupštini Podgorice pokrenuti inicijativu za izmeštanje spomenika Josipu Brozu Titu iz centra glavnog grada Crne Gore. Dajković je u prijavi naveo i ime čoveka koji mu je "uputio psovke uz pretnje da njega i njegovu porodicu treba ′pobit′ zbog najavljene inicijative".

Na inicijativu Dajkovića u međuvremenu reagovao je i crnogorski SUBNOR, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, porukom Dajkoviću da "ničija, a posebno njegova neće goreti do zore", da "karavani prolaze", a "Tito i antifašistička Crna Gora ostaju, svoji na svome".

"Nakon oslobođenja i osvježenja, stiglo je na red rušenje spomenika. Velikog vojvodu Mirka, kao nekad vratiti u Moraču, Mauzolej oburdati niz lovćenske litice, a Tita, predlaže neki Dajković, zadužen za vezu sa glasačima pretvoriti u prah i pepeo. Svi sunarodnici, zaboravlja pomenuti predlagač - rušitelj, bili su zadnji put u jednoj državi, koju su pobjedom nad fašizmom i domaćim izdajnicima stvorili Tito i partizani. Tada i više nikada. Zato Dajkoviću, okani se 'ćorava' posla", poručili su iz SUBNOR-a.

Dajković je odgovorio da nije iznenađen saopštenjem SUBNOR-a kojem su se pridružili DPS-u, SDP, SD i drugim pojedincima koji ga "kritikuju, vrijeđaju, a poneki i prijete smrću zbog inicijative kojom je predložio da se ukloni spomenik Josipa Broza Tita iz Podgorice, kao ključnog simbola totalitarnog režima u Crnoj Gori".

"Predstavnici današnjeg SUBNOR-a uglavnom nisu ni bili rođeni tokom bitaka u toku Drugog svjetskog rata, ili su bili đeca, ali su, što bi mladi rekli ′provalili foru′ kako da dođu do para, odnosno donacija na konto tuđe muke i stradanja, jer su oni Drugi svjetski rat viđeli samo u čitankama i lektirama. Ovaj savez mudraca koji decenijama žmuri na sva zlodjela Komunista o kojima je pričao čak i najslavniji među njima – Milovan Đilas, se nije udostojio nijednom riječju da iskritikuje Mila Đukanovića koji je uništio sve fabrike izgrađene u vremenu vlasti Josipa Broza. Štaviše, branili su Mila kao što danas brane Tita", rekao je Dajković.

Dajković je dodao i da je uhapšen jedan Danilovgrađanin, "zbog pretnji smrću upućenih, valjda u želji da odbrani lik i djelo Josipa Broza Tita".

"S tim u vezi, ovim putem upućujem savjet subnorovcima da pođu do uhapšenog da mu ponesu u pritvor banane i sok, jer je zasijao kao pravi komunistički apartčik koji je bio spreman da ubije onoga koji je poprijeko pogledao Titovu sliku, a kamoli Tita. Na kraju, odgovoriću vam u stilu svog đeda koji je bio trinaestojulski ustanik i logoraš iz Mathauzena: Smrt fašizmu", zaključio je Dajković.

Reagovao je i potpredsednik Saveta mladih DPS-a Asmir Pućurica koji je "jučerašnjim političkim konvertitima poručio da se ne zaleću na temelje crnogorske države jer je u stubu njenog političkog karaktera duboko uzidano ime Josipa Broza Tita", kao i da je "veličina njegovog spomenika snažnija od namere revizionista da unište simbole kojima se poklanja čitav moderan svet".

image