Srbija i Balkan

Ustaški poklič gradonačelnika Dubrovnika: "Bog i Hrvati i za dom spremni"

Najuticajnija opoziciona partija SDP oštro je osudila ovu poruku gradonačelnika iz HDZ redova
Ustaški poklič gradonačelnika Dubrovnika: "Bog i Hrvati i za dom spremni"© Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, iz redova HDZ-a, juče je slobodno promovisao ustaštvo, kada je u obraćanju na otvaranju spomen parka "Mate Vučka Čigre" u Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, okupljene pozdravio ustaškim pokličem.

Na kraju obraćanja pozvao je prisutne da njih i njihovu decu "uvek vode dve rečenice koje nikad neće biti staromodne i koje će", kako je naveo, "uvek pozivati na ono što je ključno - da budemo spremni odbraniti svoju domovinu".

"Te dve rečenice, i s tim ću završiti: Bog i Hrvati i za dom spremni", rekao je Franković, što je pozdravljeno aplauzom prisutnih među kojima je bio i potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved.

Najuticajnija opoziciona SDP oštro je osudila ovu poruku, smatrajući da je skandalozna i neprihvatljiva za 21. vek, zbog čega očekuju hitnu reakciju Državnog tužilaštva.

SDP je u reagovanju na svom Fejsbuk nalogu pozvao Državno tužilaštvo i policiju na "hitnu reakciju".

"Oštro osuđujemo sramotan čin HDZ-ovog poslanika i gradonačelnika Mate Frankovića, koji je na otvaranju parka koristio zločinački poklič pod kojim je ubijeno i mučeno na stotine hiljada ljudi, a deo naše teritorije prodat Italiji". poručili su iz SDP.

Istakli su da je skandalozno i neprihvatljivo da u 21. veku političari propagiraju ustaštvo, šire mržnju i podstiču na diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.

"Pozivamo DORH i policiju na hitnu reakciju", napisali su iz SDP.

"Za dom spremni" je bio službeni pozdrav ustaške Nezavisne države Hrvatske, a 1991. godine Hrvatske odbrambene snage (HOS) uzele su ga kao svoj slogan.

image