Srbija i Balkan

Ruski mediji: Zašto Vučić misli da je rat Rusije i Zapada neminovan?

Da izjave predsednika Srbije ne ostaju nezapažene pokazuju glavni ruski mediji, koji i juče i danas nastavljaju da pišu o tome šta je Aleksandar Vučić imao da kaže za rusko-ukrajinski sukob i odnose Beograda i Moskve
Ruski mediji: Zašto Vučić misli da je rat Rusije i Zapada neminovan?© Tanjug/FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Zapadne zemlje se aktivno pripremaju za direktan vojni sukob sa Rusijom, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a njegova izjava o ukrajinsko-ruskom sukobu ni ovog puta nije ostala nezapažena u Moskvi.

Ruski mediji ne samo da su preneli njegove reči, već je Vučićeva izjava i jutros bila među najvažnijim vestima u istaknutim medijima, poput ruske agencije RIA Novosti.

Druga velika agencija TASS i prenela je jučerašnje izjave predsednika Srbije, a među najvažnijim vestima ove agencije je tekst da je srpski lider još jednom potvrdio da Beograd neće uvoditi sankcije Moskvi, iako će nastaviti da se drži evropskog puta. Ruskoj javnosti je preneto i da će Vučić, kako je to sam rekao, razmotriti svoju poziciju na mestu predsednika države, ukoliko nekim sticajem okolnosti sankcije Ruskoj Federaciji budu uvedene.

Tekst o izjavama Vučića, sa sve istaknutom fotografijom srpskog predsednika i malim crvenim znakom uzvika, danas, takođe, stoji na prvoj stranici portala "Lenta.ru" i izdvojen je kao najvažniji članak.

"Lenta.ru" podseća da je srpski lider istakao da bi Zapad preferirao da vojne akcije sa Rusijom vodi preko treće strane, budući da u ovom trenutku nije spreman za direktan sukob, ali i da se na Zapadu spremaju za konflikt.

"Da li će biti spremni? Mislim da će biti. Već se spremaju za sukob sa Rusijom i pripremaju se znatno brže nego što bi to neki hteli da vide", izjavio je Vučić sinoć tokom gostovanja na televiziji Pink.

Kao prilog svemu navedenom, "Lenta.ru" podseća da su iz NATO-a poručili da se više od 500.000 vojnika Alijanse trenutno nalazi u stanju povišene borbene gotovosti i da je Alijansa od 2014. do danas izvršila najveću transformaciju svojih odbrambenih kapaciteta od perioda Hladnog rata.

Među izjavama koje su, takođe, ostale zabeležene je i ona da predsednik Srbije smatra da Zapad ne može da pobedi Rusiju na način na koji neki to misle, kao i da bi to bilo moguće "samo ukoliko se nešto desi (predsedniku Rusije Vladimirom) Putinom".

Preneto je i da on lično ne navija ni za jednu stranu, već da isključivo želi mir, ali i da je zabrinut, budući da, kako je kazao, svet sada ide ka katastrofi, koju ništa ne može da zaustavi. 

"Sve ovo je priprema za rat. Pogledajte kako se formiraju ratne vlade, uključujući i Evropsku komisiju. Rusija neće razgovarati ni sa kim iz EU, jer (EU) u Rusiji vidi neprijatelja", upozorio je juče srpski predsednik. 

image