Srbija i Balkan

Milan Knežević za RT Balkan posle napada: Ne očekujem reakciju države, sam ću se braniti

"Sad je neophodan lov na Srbe kako bi se ’zaštitila’ Crna Gora od navodnog malignog ruskog i srpskog uticaja"
Milan Knežević za RT Balkan posle napada: Ne očekujem reakciju države, sam ću se braniti© Milan Maricic/ATAImages

"Već sam ranije saopštio da ne očekujem adekvatnu reakciju države, i da ću se zajedno sa članovima porodice i meni najlojalnijim ljudima sam braniti, kao što je to bio slučaj prilikom jučerašnjeg incidenta."

Ovo za RT Balkan kaže Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Crne Gore, dan pošto je juče napadnut na aerodromu Golubovci kod Podgorice.

Jutros su na društvenim mrežama osvanule nove pretnje i nove uvrede na račun Kneževića.

U međuvremenu, osumnjičeni za jučerašnji napad na jednog od lidera DF pušten je, po nezvaničnim saznanjima, da se brani sa slobode.

"Nažalost, napadi na mene ne da ne jenjavaju, već se intenziviraju i dobijaju narativ hajke koji se na društvenim mrežama i portalima pretvorio u ’patriotsku’ dužnost ko će me prije napasti i životno ugroziti. Očigledno da im smetaju moji jasni i principijelni stavovi od kojih nikad nisam odstupio, ali i činjenica da su na nedavno završenim lokalnim izborima doživjeli fijasko od koga se ne mogu oporovati, i sad je neophodan lov na Srbe kako bi se ’zaštitila’ Crna Gora od navodnog malignog ruskog i srpskog uticaja", kaže Knežević.

On je, dodaje, odavno već saopštio da mu je bezbednost ugrožena i to još od vremena kad su ga, kaže, "lažno optužili da je sa srpskim i ruskim državljanima planirao državni udar kako bi vratio na presto potomke Romanovih".

"Od tada je dozvoljen svaki vid progona i maltretiranja moje porodice i mene. Podsjetiću da sam 2018. godine četiri mjeseca bio u zatvoru zbog organizovanja protesta iz 2015. godine, da sam 2020. bio u kućnom pritvoru četiri mjeseca, da sam bio prvostepeno osuđen na pet godina zatvora zbog navodnog pokušaja državnog udara, da sam bio uhapšen prilikom izglasavanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sam bio zabarikidiran 15 dana u Skupštini odbijajući da se povinujem sramnoj odluci Višeg i Apelacionog suda o stavljanju u zatvor dva mjeseca, da su mi krajem januara 2020. godine uhapsili majku i demolirali porodicnu kuću, istog dana uhapsili su mi brata od strica i demolirali i njegovu kuću pred maloljetnom đecom. A sve se nastavilo i napadom rukometnih reprezentativaca Crne Gore na letu za Beograd, verbalnom napadu članova Kavačkog klana na Terazijama, i kontinuiranim napadima i pozivima na linč na društvenim mrežama", nabraja Knežević.

Skupštinska većina ili izbori

On očekuje da će 12. decembar biti ključni datum da se izaberu sudije Ustavnog suda i izglasa Zakon o predsedniku, zbog čega su blokirani svi politički procesi u Crnoj Gori.

"Ukoliko ne budemo imali većinu, smatram logičnim i neminovnim da idemo na prijevremene parlamentarne izbore i provjerimo povjerenje građana", dodaje Knežević.

Posle jučerašnjeg incidenta i napada na aerodromu u Golubovcima, Knežević je, veli, dobio poziv od predsednika Vlade Dritana Abazovića, dok sa predsednikom države Milom Đukanovićem, dodaje, "nema nikakav kontakt".

Na pitanje šta misli o ljudima koji ga napadaju i kakva je njegova poruka njima, Knežević kratko odgovara: "Želim im svako dobro."

image