Srbija i Balkan

Helez: Neću dozvoliti da helikopteri Srbije gase požare u BiH

Oružane snage BiH raspolažu sa dva helikoptera sa posadama, vitlima i vedrima od 1.000 litara za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u gašenju požara i oni su u potpunosti spremni za izvršavanje zadataka ovakve prirode, saopšteno je iz ove državne institucije
Helez: Neću dozvoliti da helikopteri Srbije gase požare u BiH© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nadležna ministarstva u Savetu ministara BiH još nisu dala dozvolu za prelet helikoptera Srbije koji bi pomogao u gašenju eventualnih požara u Republici Srpskoj, a obrazloženje je da nisu iskorišćeni vlastiti resursi koji su na raspolaganju institucijama BiH.

"Oružane snage BiH raspolažu sa dva helikoptera sa posadama, vitlima i vedrima od 1.000 litara za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u gašenju požara i oni su u potpunosti spremni za izvršavanje zadataka ovakve prirode", saopšteno je RTRS-u iz Ministarstva odbrane u Savetu ministara.

Kada je reč o zahtevu za angažovanje helikoptera MUP-a Srbije, a u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, iz Ministarstva odbrane navode da se "radi o aktivnosti međunarodne saradnje iz oblasti reagovanja na prirodne i druge nesreće".

"Obaveštavamo da navedenu saradnju ostvaruje Ministarstvo bezbednosti u Savetu ministara u saradnji sa nadležnim institucijama i organima BiH, entiteta i Brčko Distrikta", navode iz resora odbrane.

Oni dodaju da u skladu sa navedenim zakonom međunarodna pomoć se traži nakon proglašavanja stanja prirodne ili druge nesreće, kao i da se ona može tražiti kada se vlastitim snagama i sredstvima ne može adekvatno odgovoriti na prirodnu i drugu nesreću.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez bio je direktniji i znatno manje diplomatičan: nakon ponovljenih poziva vlasti RS da helikopteri MUP-Srbije gase požare na području Hercegovine, on je otvoreno rekao da to neće dozvoliti, ocenjujući da je reč o pokušaju da se omalovaži država BIH.

Helez je izrazio čuđenje zbog tih zahteva jer, kao je naveo, BiH ima sopstvene helikoptere oružanih snaga za gašenje požara za koje tvrdi da su bolji, prenosi portal "Kliks". 

"Ovakvo postupanje je presedan i verovatno jedinstven slučaj u svetu", naveo je Helez.

Prema njegovim rečima, helikopteri Oružanih snaga BiH su u pripravnosti i spremni su da polete i izvrše gašenja požara.

Helez ocenjuje da vlastima RS nije interes da samo gase požar, nego da žele da, kako je naveo, zloupotrebe nesreću da omalovaže i devalviraju institucije BiH.

Zamenik predsedavajućeg Veća ministara BiH Staša Košarac zatražio je danas od ministarstava spoljnih poslova, transporta i komunikacija i odbrane BiH da bez odgađanja odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogli u gašenju eventualnih požara.

image