Srbija i Balkan

Spajić: Glavni odbor PES-a jednoglasno za rekonstrukciju Vlade Crne Gore

Sednica crnogorske skupštine održaće se danas u 11 časova
Spajić: Glavni odbor PES-a jednoglasno za rekonstrukciju Vlade Crne GoreGetty © Sean Gallup

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je izjavio da je glavni odbor Pokreta Evropa sad (PES) jednoglasno glasao za rekonstrukciju Vlade, prenose podgoričke  "Vijesti".

Sednica Skupštine Crne Gore održaće se danas u 11 časova i na njoj će premijer predložiti smene ministara koji više neće biti u vladi i onih čija se ministarstva dele, kako bi se napravio prostor za nove članove vlade iz Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije (DNP), i iz Bošnjačke stranke (BS), pišu "Vijesti".

Spajić će istovremeno predložiti izbor svih novih članova vlade i "starih" ministara koji su dobili druge, smanjene resore.

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je saopštio da je na sednici Glavnog odbora doneta jednoglasna odluka za proširenje 44. Vlade, koja će biti inkluzivna, stabilna i evropska.

"Takvu Vladu će glasati skoro dve trećine poslanika, što je najveća podrška od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Istovremeno, participacijom u izvršenoj vlasti koalicije ZBCG i predstavnika manje brojnih naroda, naša zemlja se nalazi na pragu istorijskog pomirenja. To je uslov da se konačno okrenemo budućnosti i sadržajima koji će našu zemlju približiti Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju i ističe da je ovo pozitivan primer za celi region.

Prethodno je Glavni odbor (GO) Bošnjačke stranke (BS) prihvatio predlog da ta partija uđe u Vladu Crne Gore.

Član Predsedništva BS Admir Šahmanović rekao je da je toj stranci u okviru rekonstrukcije vlade pripalo pet ministarstava i jedno potpredsedničko mesto.

BS bi trebalo da dobije poziciju ministra spoljnih poslova, koju će pokrivati šef stranke Ervin Ibrahimović, rekao je izvor "Vijesti" iz BS-a.

Rekonstrukcija vlade, ulaskom Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove vlade krajem oktobra prošle godine.

Sporazumom je predviđeno da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za narednu godinu.

Podgorički mediji spekulišu da bi se rekonstrukcija Vlade premijera Milojka Spajića mogla dogoditi već danas, ali zvanične potvrde nema.

Prema ranijim najavama, Novoj srpskoj demokratiji Andrije Mandića, prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvete i resori prostornog planiranja i turizma, a Demokratskoj narodnoj partiji Milana Kneževića mesto potpredsednika Vlade i ministra saobraćaja.

image