Srbija i Balkan

Vanredna sednica Skupštine Srbije: Pred poslanicima Deklaracija sa Svesrpskog sabora

Ratifikovanjem Deklaracije u srpskom parlamentu biće obezbeđena puna primena zaključaka i ciljeva ovog dokumenta i u Srbiji i u Republici Srpskoj
Vanredna sednica Skupštine Srbije: Pred poslanicima Deklaracija sa Svesrpskog sabora© Milos Tesic/ATAImages

Skupština Srbije počinje u 12 časova vanrednu sednicu. Na dnevnom redu je 60 tačaka, a prva je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Ovim dokumentom, koji je usaglašen na Svesrpskom saboru, definisano je da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, insistira se na očuvanju Dejtonskog sporazuma, ćiriličnog pisma i srpskog jezika, ističe se zalaganje za negovanje zajedničkog istorijskog sećanja i iskazuje jasno protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Ratifikovanjem u našem zakonodavnom domu biće obezbeđena puna primena zaključaka i ciljeva deklaracije i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Na taj način biće omogućeno da se formira set usaglašenih zakonskih rešenja i podsticajnih mera kako bi se obezbedio demografski rast, a očekuje se da državni organi Srbije i RS osnuju fond "Deca nam se rađala" za sprovođenje pronatalitetnih mera.

Predviđeno je i da se usaglase nastavni planovi i programi u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, kao i da se uvedu redovne đačke i studentske ekskurzije da bi đaci i studenti iz Srbije posećivali prirodne lepote i kulturno-istorijske spomenike u Republici Srpskoj, i obrnuto.

Predlaže se sačinjavanje usaglašenog plana poljoprivredne proizvodnje, zatim  zajednički i ujedinjeni plan infrastrukturnih projekata Srbije i Srpske kojim bi trebalo da se detaljno odrede potencijalno važni projekti poput izgradnje auto-puta Banjaluka–Beograd, gasovoda kroz Republiku Srpsku, aerodroma u Trebinju, te zajedničkih hidroelektrana.

Srpski parlament će se danas baviti i pretplatom za javni servis, izborom guvernera NBS i predsednika Fiskalnog saveta.

Poslanici će razmatrati i izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i Zakona o platnim uslugama i nekoliko zakona o zaduživanju.

image