Srbija i Balkan

Američki diplomata i albanski lobista: Harisovoj "Kosovo" liči na Ukrajinu, vreme je za tešku ljubav

Server je ukazao da je Kamala Haris pristalica ukrajinske borbe protiv Rusije, pa će se takav stav verovatno preneti i na Balkan
Američki diplomata i albanski lobista: Harisovoj "Kosovo" liči na Ukrajinu, vreme je za tešku ljubavGetty © Aleksandra Aleshchenko

Komentarišući kandidaturu Kamale Haris za predsednika Sjedinjenih Država i njen uticaj na Balkanu, bivši američki diplomata, a sadašnji profesor na Univerzitetu Džons Hopkins i albanski lobista Danijel Server rekao je da bi njoj tzv. Kosovo moglo da liči na Tajvan ili Ukrajinu, što znači da bi ga trebalo štiti od "teritorijalnih pretenzija bivšeg suverena".

Server je ukazao da je Kamala Haris pristalica borbe Ukrajine protiv "ruske invazije", te da bi volela da Kijev pobedi, a Moskva izgubi, pa će se takav stav verovatno preneti i na Balkan.

"Harisova je stroga prema Kini. Kosovo može izgledati kao Tajvan i Ukrajina. To znači da ga mora negovati i štititi od teritorijalnih pretenzija bivšeg suverena. Malo je verovatno da će biti naklonjena Zajednici opština sa srpskom većinom ili autonomiji Republike Srpske. Trebalo bi je rano i često savetovati da su i jedno i drugo loše ideje", naveo je Server na svom blogu (peacefare.net).

Dodao je da će kampanja i izbori ove jeseni u SAD uglavnom biti usmereni na očuvanje liberalne demokratije, to jest demokratije zasnovane na jednakim individualnim pravima zaštićenim vladavinom zakona. Oni koji žele podršku njene administracije moraju biti dosledni ovom cilju. Etnički separatisti treba da se čuvaju.

"Bajdenova administracija je usvojila politiku smirivanja Srbije. Međutim, nema razloga zašto bi Harisova to nastavila. Predsednik Vučić je usmerio Beograd na istok, svrstavajući se s Kinom, Rusijom i drugim autokratijama, uključujući Azerbejdžan i Mađarsku. (navodne) Srpske isporuke municije u Ukrajinu vrede nešto (...) Ublažavanje očigledno nije uspelo. Vreme je za tešku ljubav. To je nešto što će Kamalin jak temperament smatrati prihvatljivim", istakao je Server.

Pošto, prema njegovim rečima, Harisova, ukoliko bude izabrana za predsednika SAD, neće posvećivati "mnogo kvalitetnog vremena Balkanu", pomenuo je i imenovanje Aleksandra Saše Kasanofa za zamenika pomoćnika sekretara za Zapadni Balkan.

Dodao je da će biti važni nižerangirani zvaničnici, te da će pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen ostati uključen u probleme Zapadnog Balkana.

"Ne znam Kasanofa, ali njegovo iskustvo u Ukrajini bi moglo da koristi svima koji žele da se ojačaju suverenitet i teritorijalni integritet balkanskih država. Osim toga, on je diplomirao na Džons Hopkinsu. Nadajmo se da zna za tešku ljubav. Želim mu dobro!", zaključio je Server.

image