Srbija i Balkan

Gde ima dima, ima i vatre: Zašto je Stejt department munjevito demantovao vesti o Eskobarovoj smeni

Američko ministarstvo spoljnih poslova inače se ne bavi repliciranjem na navode medija, ali je, u slučaju Eskobara, požurilo da istakne da je reč o rotaciji, a ne i smeni
Gde ima dima, ima i vatre: Zašto je Stejt department munjevito demantovao vesti o Eskobarovoj smeni© Milos Tesic/ATAImages

Rotacija, ili smena, kakva god da je "sudbina" koja zadesi američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sigurno je samo da su mu dani u ovoj ulozi odbrojani, i da će u narednim danima, kako kaže Stejt department, dobiti novu funkciju.

Činjenica je, međutim da se njegova "tranzicija" (kako to reče Ministarstvo inostranih poslova Amerike), dešava u senci skandaloznih medijskih izveštaja o sukobu interesa, zbog kojih je morao da reaguje čak i Stejt department.

Portal "Frontlajner" je, naime, nedelju je objavio da je Eskobar razrešen dužnosti izaslanika SAD za Zapadni Balkan nakon istraživanja tog medija u kom su, kako se tvrdi, "otkriveni potencijalni sukobi interesa i doveden u sumnju Eskobarov diplomatski integritet".

Stejt department je ove informacije o smeni demantovao munjevitom brzinom, navodeći za Tanjug da će u narednim nedeljama, u okviru "redovne rotacije", Eskobar dobiti novu funkciju, kao i da su navodi Vudija Džimšitija (urednika 'Frontlajnera' albanske nacionalnosti), lažne.

"Frontlajner", međutim, niti je poznat niti čitan sajt, pa je teško ne čuditi se potrebi  američkog ministarstva spoljnih poslova da se uopšte i obazire na vesti koje ovaj portal plasira.

Dugogodišnji novinar RT Amerika i autor emisije "Glas iz Amerike" Nebojša Malić primećuje da Stejt department nema naviku da demantuje navode medija — a pogotovo ne marginalnih portala — pa je po njegovom viđenju ovo neobična situacija.

"Jeste da je Eskobar ispao nesposoban i nemoćan jer nije sprečio Kurtijevu samovolju, ali SAD nema običaj da zbog toga smenjuje diplomate. Nešto se dešava u Vašingtonu; setite se nedavnog tajanstvenog penzionisanja Viktorije Nuland. Znaćemo po Eskobarovom sledećem zadatku da li je u nemilosti ili je dobio unapređenje.  Uostalom, ne bi mu bilo prvi put da se povlači sa ovih prostora — ovde je prvi put službovao od 1998 do 2001 i isto tako naprasno otišao", zaključuje Malić.

Politikolog Aleksandar Pavić kaže da reakcija Stejt departmenta "odaje nervozu i nečistu savest".

"Da je u pitanju neki mejnstrim medij, poput recimo 'Njujork tajmsa'', pa da razumemo demanti, ali njihovo komentarisanje ovakvog medija ukazuje na suštinsku tačnost onoga što demantuju. Postoji ono pravilo da nijedna vest nije proverena dok nije demantovana, pa mislim da je to sad slučaj. Nezvanično je, inače poprilično poznato da je Eskobar još devedesetih bio sklon tome da radi u svom privatnom interesu", pojašnjava Pavić.

Sjedinjene Američke Države nikada neće priznati da Eskobara smenjuju, jer to bi, prema Pavićevim rečima značilo da je on bio neuspešan, a Amerikanci "nikad ne mogu da dozvole sebi da budu neuspešni".

"Optužbe da je on na Balkanu bio u interesnim vezama možda ukazuju i na to da Stejt department želi da zauzme tvrđu liniju prema nama i da ne trpi nikoga ko je čak i pod sumnjom da je 'omekšan' aranžmanima koje pravi sa lokalnim vlastima. To govori da možemo očekivati da Eskobara zameni neko tvrđi", kaže Pavić, što možda i potvrđuje činjenica da jedan od glavnih američkih jastrebova, Danijel Server, dosadašnjem izaslaniku za Zapadni Balkan, zamera upravo to što nije dovoljno "tvrd" u odnosu prema Srbiji.

Sagovornik RT Balkan ocenjuje da Amerikancima na diplomatskom planu ništa ne ide na ruku, da gube autoritet, kao i da njihove pretnje i ucene nemaju težinu koju su imale ranije.

Danas nije lako sprovoditi američku politiku i biti američki diplomata. U mnogo čemu se, kaže Pavić, pokazalo da je Amerika tigar od papira, tako da, "džaba diplomatama znanje i umeće ako iza sebe nemaju autoritet i kredibilitet zemlje koju zastupaju".

"Rečito je i to što je urednik Frontlajnera Albanac, što govori o nezadovoljstvu albanskog lobija. Oni smatraju da je samo tvrda linija i naredbodavni ton Beograda rema Vašingtonu prihvatljiv, tako da može da se desi i da je Eskobar samo kolateralna šteta jer Vašington ne uspeva da sprovodi svoju politiku štapa (najviše) i šargarepe, kao nekad. Oni bi voleli da mogu da vaskrsnu Medlin Olbrajt ili Holbruka, ali sat je nemoguće vratiti i onaj ko je otišao u pakao ne može vaskrsnuti", zaključuje Pavić.

image