Srbija i Balkan

Dodik: Ne smemo dozvoliti Marfiju i Eskobaru da devastiraju društvo

Predsednik RS je naglasio da neće mladim ljudima da ostavi praznu ljušturu, već Republiku Srpsku koja ima svoje instrumente i svoje mogućnosti
Dodik: Ne smemo dozvoliti Marfiju i Eskobaru da devastiraju društvo© TANJUG/ FOTO SRNA/ BRANISLAV ZDRINJA/bs.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska snažna i da neće izgubiti i da se ne sme dozvoliti američkim službenicima poput ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da devastiraju društvo.

"Ne sme se dozvoliti hijenama poput Marfija i Eskobara da devastiraju društvo", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Dodik je naglasio da neće mladim ljudima da ostavi praznu ljušturu, već Republiku Srpsku koja ima svoje instrumente i svoje mogućnosti. "Jedini način odbrane načina života koji imaju Srbi jeste Republika Srpska", rekao je Dodik novinarima u Laktašima, odgovarajući na pitanje šta Republika Srpska planira da uradi po pitanju sve češćih političkih pritisaka SAD.

On je napomenuo da kada bi Srpska prihvatila takav koncept, ne bi je bilo. Dodik je rekao da je na lažnoj priči u BiH, na laži o Markalama, na laži o "genocidu" u Srebrenici, u Americi više od 500 političara napravilo karijere.

On je naveo da RS ima snagu koja je nesumnjiva jer je sve ove godine preživljavala stalne napade, ali da će opstati. Dodik je istakao da je Delegacija EU u BiH pokazala koliko je licemerna, jer su pre nekoliko dana pričali kako je neprihvatljivo što lažni Kristijan Šmit (visoki predstavnik za BiH) postavlja i donosi zakone, dok sada pričaju nešto sasvim drugo.

Govoreći o tome što je Delegacija EU u BiH saopštila da žali što rukovodstvo Srpske podiže tenzije u kontekstu održane posebne sednice Narodne skupštine, Dodik je ocenio da su prvaci u licemerju Amerikanci koji kažu da Srpska ruši demokratiju jer ide na Skupštinu sa izabranim predstavnicima, a podržavaju onog koji je lažan i nije imenovan u Savetu bezbednosti.

"Američki ambasador Majkl Marfi pokazuje tu karakteristiku. Iza njih stoji arogantna i velika Amerika, ali doći će neki drugi ljudi koji nisu kao Marfi. Marfi je deo strukture koja podržava muslimanski koncept u BiH i žele da smanje snagu Srpske - učine je nesposobnom, a rukovodstvo kriminalnim, uvedu sankcije i trabante, naprave unitarnu Bosnu sa centrom moći i odlučivanja u Sarajevu u čemu će Srbi retko ikada odlučivati ako nisu kolektivno u Sarajevu", rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

image