Srbija i Balkan

Lajčak doputovao u SAD, sastao se s Eskobarom: "Veoma produktivan sastanak"

Radostan zbog detaljnih konsultacija u Vašingtonu i Njujorku, Lajčak se osvrnuo i na prethodnu rundu dijaloga Prištine i Beograda rečima da fokus ostaje na pronalaženju obostrano korisnog rešenja u vezi sa zabranom upotrebe dinara na KiM
Lajčak doputovao u SAD, sastao se s Eskobarom: "Veoma produktivan sastanak"© FOTO TANJUG/ FOTO STA/KATJA KODBA/bs.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je u SAD, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanak je ocenio kao "veoma produktivan".

"Upravo stigao u SAD. Imao sam veoma produktivan sastanak sa američkim specijalnim izaslanikom Eskobarom, upuštajući se u neke duboke diskusije. Radujem se drugim obogaćujućim razgovorima tokom mog boravka ovde", naveo je Lajčak na Iksu.

Prethodno je na Fejsbuku napisao da će ove nedelje boraviti u SAD i poručio da se raduje "detaljnim konsultacijama u Vašingtonu i Njujorku, gde će razgovarati o Zapadnom Balkanu sa američkim partnerima i sagovornicima iz UN".

U istoj objavi je sumirao sedmicu za sobom – posetio je Crnu Goru, a održana je još jedna runda dijaloga s glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem u Briselu.

Lajčak je naveo da je izneo kompromisan predlog za rešenje pitanja upotrebe dinara na KiM i poručio da se raduje konstruktivnim povratnim predlozima dveju strana.

"Naš fokus ostaje na pronalaženju obostrano korisnog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. Nakon opsežnih razgovora i pažljivog slušanja obe strane, moj tim i ja smo izneli kompromisni predlog. Radujem se njihovim konstruktivnim povratnim informacijama dok radimo na pronalaženju načina za napredovanje", napisao je Lajčak.

Dodao je da je njegova poseta Crnoj Gori bila produktivna i ocenio da je jasno da je ta zemlja na putu evropskih integracija.

Lajčakov dolazak u Ameriku je ranije najavio pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O'Brajen objavivši da će se sastati sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom krajem sedmice kako bi koordinirali podršku Amerike i Evropske unije za Zapadni Balkan.

image