Srbija i Balkan

Linta: Gradonačelnik Dubrovnika ustaškim pokličom raspiruje mržnju prema Srbima

U Hrvatskoj se antifašizam ne neguje kao civilizacijska tekovina već kao nužno zlo iz spoljnopolitičkih razloga, a ustaški pozdrav "Za dom spremni" je postao normalan u javnosti, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona
Linta: Gradonačelnik Dubrovnika ustaškim pokličom raspiruje mržnju prema Srbimawww.globallookpress.com © Li Xuejun

Gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković govorom u mestu Čista Velika kod Šibenika je po ko zna koji put raspirivao mržnju prema Srbima i najdublje vređao i ponižavao srpske žrtve genocida u NDH i njihove potomke, kao i sve druge žrtve, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Iz Saveza Srba iz regiona je saopšteno da je Franković na kraju govora pozvao prisutne da njih i njihovu decu vode dve devize koje će ih uvek pozivati da budu spremni obraniti svoju domovinu, a one su "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni".

U saopštenju se ocenjuje da se u Hrvatskoj antifašizam ne neguje kao civilizacijska tekovina već kao nužno zlo iz spoljnopolitičkih razloga i da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" postao normalan u javnosti.

Tome je, kako se navodi, doprinela preporuka Saveta za suočavanje sa prošlošću hrvatske vlade iz 2018. godine da se ovaj pozdrav može koristiti od strane udruženja veterana HOS-a, koji poštuju tradicije genocidne NDH.

Navedena odluka je bila samo jedan od razloga da se ustaški pozdrav počne još masovnije koristiti u javnom prostoru, ističe se u saopštenju.

image