Srbija i Balkan

Batut: Registrovan prvi oboleli od virusa Zapadnog Nila

Još jedna osoba ima ovaj virus, ali se verovatno zarazila u Grčkoj
Batut: Registrovan prvi oboleli od virusa Zapadnog Nila© Kirk Sides/Houston Chronicle via Getty Images

Institut za Javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je danas da je registrovan prvi potvrđen slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila, kao i da je obolela osoba muškog pola i starosti 80 godina sa teritorije Beograda.

Kako se navodi na sajtu "Batuta" na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj.

U sezoni nadzora do 17. jula ove godine u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je sedam slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u Grčkoj četvoro, Italiji dvoje i u Španiji jedna osoba.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac virusa je vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Sezona prenošenja virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Kako bi se smanjio rizik od zaražavanja virusom, Institut preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca upotrebom repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom. Preporučuju nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, a poželjno da odeća bude komotna, jer kako navode, komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

Dodaju da je poželjno izbegavati boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca, u sumrak i u zoru- Preporučuju i upotrebu zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, kao i klimatizovane prostore, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

Treba izbegavati područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

image