Svet

Ron Pol: Kako je stvoren virus u kineskom Vuhanu

Komentar američkog milijardera Ilona Maska na post bivšeg kongresmena bio je kratak: "Ovo je ludo!"
Ron Pol: Kako je stvoren virus u kineskom VuhanuGetty © Alex Wong

Nedavno je bivši američki kongresmen Ron Pol, na društvenoj platformi Iks, skrenuo pažnju na post koji je objavio predsednik "Ekohelt alijanse" Piter Dasak, u kome tvrdi da njegova "neprofitna organizacija", koja se bavi "istraživanjem virusa i epidemija", još poseduje "15.000 uzoraka virusa u zamrzivačima u Vuhanu."

Ron Pol je dodao: "Dasak je pre izbijanja pandemije mogao da kompletira genom 700 tipova virusa korona."

Bivši senator dovodi u pitanje i ulogu koju je u svemu odigrao Entoni Fauči, glavni epidemiolog SAD u vreme pandemije: "Fauči nikada nije javno pomenuo 700 nepoznatih tipova virusa korona koji se još nalaze u laboratoriji u Vuhanu."

"Niti je Fauči ikada javno priznao", dodao je Ron Pol, "da bi uzročnik kovida mogao da bude jedan od tih 700 nepoznatih tipova virusa korona."

Bivši senator je objavi priložio mejl od 26. aprila 2020, u kome Dasak govori o strateškim prioritetima američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID). Inače, Svetska zdravstvena organizacija je proglasila epidemiju 5. januara 2020, izražavajući "duboku zabrinutost zbog alarmantnog širenja bolesti".

Strateški prioriteti NIAID u istraživanju kovida "usklađeni su sa prioritetima koje je postavila američka vlada o zadacima medicinskih protivmera". NIAID, dodao je Dasak, aktivno učestvuje u istraživanjima kovida.

Među prioritete američke vlade spadaju prikupljanje znanja o kovidu, uključujući istraživanja samog virusa i način na koji se prenosi, razumevanje epidemiologije, imuniteta domaćina i genetske, imunološke i kliničke veze sa težim ishodima bolesti."

Trebalo je, između ostalog, nastaviti sa "razvojem dijagnostike, uključujući molekularnu dijagnostiku i dijagnostiku zasnovanu na antigenima zbog izolacije slučajeva kovida".

Zapravo, od 2014. do 2019. godine traju slični projekti koji su dobili 1,2 miliona dolara od američkih državnih institucija, pre svega od Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i USAID-a.

Dasakova organizacija našla se na udaru javnosti početkom 2020, kada su, nakon izbijanja pandemije kovida, njene veze sa laboratorijom u Vuhanu postale problematične. Američki NIH je tada naglo obustavio finansiranje Dasakove organizacije.

Dasakova organizacija je optužena za korupciju, a rusko Ministarstvo odbrane njegovo ime povezuje sa biolaboratorijama u Ukrajini.

Na društvenoj mreži Iks ranije je isplivala i prepiska dvoje uticajnih američkih epidemiologa, koja otkriva da su stručnjaci, koje je finansirala američka agencija DARPA, učestvovali u istraživanju korona virusa još u martu 2018, godinu i po dana pre izbijanja pandemije.

U mejlu od 26. aprila 2020, Dasak tvrdi da sredstva nisu slata samo u Kinu: "Većina novca ostaje u SAD, u fondovima koji su ključni za identifikaciju budućeg rizika od pandemija i razvoja vakcina i lekova protiv virusa korona."

Sada se pojavljuje sve više dokaza da su razne kompanije i institucije iz SAD bile duboko upletene u događaje u kineskom gradu Vuhanu koji su prethodili pandemiji i da vlasti SAD znaju mnogo više o virusu korona nego što javno priznaju.

DARPA je agencija američkog Ministarstva odbrane za razvoj novih tehnologija za vojsku, koja radi od 1958. godine, u okviru američkog Ministarstva odbrane i Pentagona, čiji vojni budžet trenutno iznosi oko 3,8 milijardi dolara.

Ovaj post Rona Pola podstakao je neke komentare na mreži Iks, između ostalih, i milijardera i vlasnika platforme Ilona Maska. Maskov komentar bio je kratak: "Ovo je ludo!"

Milijarder je ranije izjavio: "Mnogo toga će se otkrivati kako Fauči bude gubio moć",  a na svojoj platformi je napisao "Optužite/Faučija". 

U jednom komentaru na post Rona Pola se otvoreno optužuju Dasak i Fauči: "Godine 2016. Piter Dasak (koga je finasirao NIH, na čijem čelu je bio Fauči) otvoreno je govorio o koristi od istraživanja koja se sprovode u Kini. Za ovo istraživanje je Fauči kasnije rekao da se nikada nije ni dogodilo. Dasak je zapravo govorio o stvaranju virusa ubice."

image
VV inauguration
banner