Svet

"Fajzer" tuži Poljsku zbog odustajanja od ugovora za vakcine protiv kovida

Sporne su količine vakcina iz ugovora koji je sklopila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
"Fajzer" tuži Poljsku zbog odustajanja od ugovora za vakcine protiv kovidawww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Američki farmaceutski gigant "Fajzer" tužio je poljsku vladu zbog neplaćanja 60 miliona doza vakcine protiv kovida, koju je ova firma razvila zajedno sa kompanijom "Biontek", prenosi "Politiko".

Tužba, do koje dolazi u trenutku kada se Poljska priprema za promenu vlade nakon oktobarskih izbora, označava kulminaciju borbe između Varšave i "Fajzera".

Koreni ovog sudskog spora leže u ugovoru o kupovini 1,1 milijardi doza, koji je Evropska komisija potpisala sa "Fajzerom" 2021. godine. Ovaj ugovor je ubrzo postao sporan zbog razmene poruka između predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i izvršnog direktora "Fajzera" Albert Burla, a ova afera ni danas nije do kraja rasvetljena.

"Fajzer" i "Biontek" žele da Poljska ostane pri naručenim količinama vakcine, prema ugovoru koji je potpisala poljska vlada u maju 2021", izjavio je portparol "Fajzera", dodajući da se tužbi pridružuje i kompanija "Biontek".

Prema poljskom listu "Gazeta prava", "Fajzer" je pokrenuo parnicu pred sudom u Briselu, jer su ugovori o kupovini doza za EU sačinjeni u Belgiji.

Evropska komisija je 2021. godine potpisala ugovor sa "Fajzerom" o kupovini 1,8 milijardi doza, od čega je kupljeno 1,1 milijarde. Ugovor je od tada postao mlinski kamen oko vrata Komisije, ne samo zbog sporne uloge Fon der Lajenove.

U aprilu 2022. godine, tadašnji poljski ministar zdravlja Adam Nidzilski objavio je da je ova zemlja prestala sa kupovinom vakcina, dodajući da se Poljska pozvala na klauzulu o "višoj sili". Poljska vlada je odustajanje od ugovora objasnila prilivom izbeglica iz Ukrajine, pogoršanjem ekonomske situacije i prestankom vakcinacije.

Međutim, uskoro se Poljskoj pridružilo još devet zemalja iz Centralne i Istočne Evrope, čije su vlade postavljale ovo pitanje na sastancima EU.

Pošto se smanjivao obim vakcinacije, i druge zemlje EU su se ubrzo pridružile zahtevu za otvaranjem ponovnih pregovora sa "Fajzerom".

U maju ove godine, Komisija je najavila ponovne pregovore sa "Fajzerom". Poljska je, međutim, odbila da potpiše revidirani sporazum. Činilo se da je ova stvar završena, sve do odluke "Fajzera" da tuži poljsku vladu.

Sve ovo se dešava posle oktobarskih izbora u Poljskoj, na kojima je stranka Pravo i pravda (PiS) izgubila vladajuću većinu, a opozicija je osvojila dovoljno mesta da izabere Donalda Tuska za novog premijera.

"Fajzer" bi Tuskovoj vladi mogao da ispostavi račun od 1,2 milijarde evra. Do toga dolazi u trenutku kada se poljska ekonomija nalazi u zastoju. Takođe, za "Fajzer" je to i signal upućen drugim zemljama šta će im se dogoditi ukoliko odustanu od plaćanja duga.

image