Svet

Boris Džonson pitao naučnike da li kovid može da se uništi duvanjem fena u nos

Nekadašnji premijer je svojim saradnicima slao video na kom se vidi čovek koji specijalnim fenom "ubija korona virus"
Boris Džonson pitao naučnike da li kovid može da se uništi duvanjem fena u nosGetty © Alberto Pezzali-Pool

Nekadašnji premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson pitao je najiskusnijeg britanskog naučnika i zdravstvenog stručnjaka da li je moguće ubiti korona virus duvanjem fena u nos, tvrdi njegov nekadašnji savetnik Dominik Kamings.

U pisanoj izjavi za svrhu istrage o odgovoru na pandemiju korona virusa, Kamings - koga je Džonson otpustio 2020. godine i koji nakon toga nije krio svoja neslaganja sa nekadašnjim šefom - je bio izuzetno kritičan prema politici vlade iz tog perioda.

U dokumentu dužine 115 strana, Kamings je napisao da je Džonson u jednom trenutku "podelio video na kom se vidi čovek koji duva specijalni fen u nos kako bi ubio kovid", piše "Politiko".

Video, koji je Džonson preko aplikacije Vatsap slao svojim saradnicima i drugim zvaničnicima, u međuvremenu je uklonjen sa Jutjuba.

Bivši savetnik je rekao da je Džonson tada pitao glavnog naučnog savetnika vlade Velike Britanije Patrika Valansa i glavnog medicinskog službenika Krisa Vitija "šta oni misle". Kamings nije naveo kako su najviši zvaničnici odgovorili.

Džonson i drugi visoki zvaničnici, uključujući bivšeg ministra zdravlja Meta Henkoka i sadašnjeg premijera Rišija Sunaka, suočiće se sa istragom o korona virusu kasnije ove godine, gde će moći da iznesu svoje viđenje o događajima iz tog perioda.

U svom pisanom svedočenju u sredu, bivša zamenica sekretara kabineta Helen Meknamara — koja je igrala ključnu ulogu u državnoj službi tokom britanskog odgovora na pandemiju — kritikovala je ono što je nazvala "odsustvom humanosti" u administraciji, dok je pandemija besnela, i rekla da je došlo do prevelike centralizacije vlasti u rukama premijera.

Ona je rekla da je Dauning strit pod Džonsonom i Kamingsom ignorisao žensko osoblje i stvorio neprijatno okruženje za njih.

image
VV inauguration
banner