Svet

Nova epidemija na pomolu: Porast respiratornih infekcija u Kini

Iz donedavno najmnogoljudnije zemlje na svetu ističu da je porast obolelih posledica trogodišnjih rigoroznih kovid mera zbog kojih je pao imunitet zajednice
Nova epidemija na pomolu: Porast respiratornih infekcija u Kini© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Fotografije prepunih čekaonica u kineskim medicinskim ustanovama, te izveštaji o naglom porastu respiratornih bolesti i upale pluća najpre u Pekingu i pokrajini Ljaoning, odnosno južnim i severnim provincijama, i posebno među decom, izazvali su zabrinutost da bi uzrok mogao biti novi virus – iz zemlje odakle je krenuo kovid-19.

Lokalni kineski mediji izveštavaju o konstantnom rastu infekcija mikoplazmom među decom vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Dok starija deca i odrasli najčešće imaju samo blage simptome prehlade, kod mlađe dece infekcija često prerasta u upalu pluća.

Simptomi bolesti obično uključuju bol u grlu, umor, groznicu i dugotrajan kašalj koji može da traje mesecima, a infekcija se najčešće leči antibioticima. Razlog za brigu daje podatak da više od 80 odsto mališana ne reaguje na azitromicin, antibiotik koji se tamo najčešće koristi za lečenje respiratornih oboljenja, što je pak najveća stopa otpornosti na lek na svetu, objavio je "Beiđing njuz".

"S obzirom na trenutno brzo širenje slučajeva upale pluća, očekuje se da će cirkulacija drugih respiratornih zaraznih bolesti u narednim mesecima takođe biti ozbiljna", piše "Čajna dejli" konstatujući da je talas počeo već od maja, da je broj obolelih u velikom porastu od oktobra a da je novembarskih dana dostigao vrhunac.

Broj obolelih privukao je i pažnju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je zatražila od Kine detaljnije informacije o bolestima koje haraju među decom.

Ipak, kineske zdravstvene vlasti umiruju javnost – izvor izbijanja respiratornih bolesti među decom su poznati patogeni.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Pekinška dečja bolnica saopštili su da je došlo do povećanja ambulantnih poseta i hospitalizacija zbog širenja mikoplazma pneumonije, respiratornog sinicijalnog virusa (RSV), adenovirusa i gripa. 

"Do porasta je došlo ranije nego što je to uobičajeno, ali to nije čudno ako se ima u vidu ukidanje svih ograničenja vezanih za kovid", navedeno je u saopštenju koje je izdala SZO nakon telekonferencije između zdravstvenih zvaničnika.

Stručnjak za respiratorni sistem Vang Guangfa iz Univerzitetske bolnice u Pekingu poručio je da su nakon tri godine borbe protiv kovida kineski nadzor i praćenje rasprostranjenosti epidemija i opštih bolesti postali tačniji i blagovremeni.

"Ne bi trebalo da dovodimo u sumnju sposobnost Kine da prati trendove epidemije ili respiratorne bolesti. Raširenost respiratornih bolesti ove zime izgleda uočljivija nego prethodnih godina, a jedan od ključnih razloga je porast 'rupa u imunitetu', što je posledica malobrojnosti antitela protiv gorepomenutih patogena u javnoj sferi zbog zaštitnih mera koje su bile na snazi poslednje tri godine", objasnio je Vang za "Global tajms". 

Kineske zdravstvene vlasti upozorile su i da će veliki broj obolelih od respiratornih infekcija trajati do proleća, sa akcentom na infekcije mikoplazmom i grip, ali da je moguć i porast slučaja infekcije virusom korona, prenela je državna televizija CCTV.

image