Srbija i Balkan

Dr Janković za RT Balkan: Voleli bismo da uspostavimo ruske mobilne laboratorije u Srbiji

Srbija, kao i druge zemlje u svetu, ima veliko iskustvo iz kovid epidemije, ali ono što je za nas novo i što nam je drago da smo imali prilike da vidimo u Astrahanu su ruske mobilne laboratorije, kaže pomoćnica ministra zdravlja
Dr Janković za RT Balkan: Voleli bismo da uspostavimo ruske mobilne laboratorije u Srbijiwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Epidemija virusa korona pokazala nam je da moramo da imamo brz odgovor kada se tako nešto dogodi, a mobilne laboratorije su veoma dobar način da se pruži brz odgovor u epidemiji i kriznim situacijama, kaže pomoćnica ministra zdravlja dr Jelena Janković.

"Voleli bismo da uspostavimo isti model kakav smo videli u Rusiji i  našoj zemlji, da organizujemo edukaciju i obuke uz podršku Ruske federacije. Želeli bismo da preduzmemo naredni korak, da dogovorimo sastanak predstavnika Srbije i Ruske federacije, da bismo razmotrili uspostavljanje mobilnih laboratorija u Srbiji", izjavila je Janković za RT Balkan.

Predstavnici srpskog Ministarstva zdravlja, kao i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" učestvuju na Drugoj međunarodnoj vežbi mobilnih laboratorija brzog reagovanja na infektivne bolesti u Astrahanu. Četvorodnevna obuka i edukacija, koja se završava sutra, okupila je učesnike iz 20 zemalja sveta, a na njoj učestvuje oko 100 vodećih stručnjaka iz Rusije i inostranstva.

Programom je predviđeno da timovi stručnjaka vežbaju veštine praktične saradnje između mobilnih laboratorija u slučaju izbijanja infektivnih bolesti, a razmatra se i iskustvo različitih zemalja u organizaciji protivepidemijskih mera, principi formiranja i organizacije rada timova za brzo reagovanje, kao i upotreba mobilnih laboratorija.

"Srbija, kao i druge zemlje u svetu, ima veliko iskustvo iz kovid epidemije. Imali smo značajne laboratorijske kapacitete Instituta za javno zdravlje i mreže njegovih ustanova. Dakle, imamo iskustva u laboratorijskom dijagnostikovanju, ali ono što je za nas novo i što nam je drago da smo imali prilike da vidimo su ruske mobilne laboratorije. Da bi se napravio sledeći korak, potrebna je saradnja Srbije i Rusije u uspostavljanju mobilnih laboratorija u našoj zemlji", rekla je Jelena Janković.

Učesnicima međunarodne vežbe u Astrahanu organizator Rospotrebnadzor predstaviće pet različitih laboratorijskih kompleksa na osnovu vozila KAMAZ i GAZ.  

Pomoćnica ministra zdravlja osvrnula se i na stručnu pomoć koju je Srbija dobila u jeku epidemije virusa korona u našoj zemlji. U prvim nedeljama epidemije, u našu zemlju doputovao je tim ruskih lekara koji su pomagali srpskim kolegama u organizaciji rada, ali i prilikom pregledanja pacijenata. Takođe, u prvoj godini epidemije otvorena je velika laboratorija za testiranje na kovid 19 "Vatreno oko" na nekoliko lokacija u Srbiji, čije je uspostavljanje pomogla Narodna republika Kina.

"To nam je bilo od velike pomoći. Postojala je ogromna potreba za otvaranjem novih laboratorija za testiranje na korona virus i zahvaljujući Kini, ona je otvorena. 'Vatreno oko' i dalje postoji, radi i koristi se za testiranja drugih vrsta, analize i vrlo je važna ustanova za Srbiju", kaže Janković.

Ona je kratko prokomentarisala medijske navode da se u "Vatrenom oku" navodno prikuplja genetski materijal i da se on zloupotrebljava, rekavši da povodom toga u Srbiji ništa nije ni pokrenuto, i da se o tome samo razgovaralo.

image