Srbija i Balkan

Oglasio se Mandić: Niko nije mogao da očekuje da ćete se poistovećivati sa NDH

Ranije danas Hrvatska je u protesnoj noti navela da personama non grata proglašava Andriju Mandića, Milana Kneževića i Aleksu Bečića zbog Rezolucije o Jasenovcu
Oglasio se Mandić: Niko nije mogao da očekuje da ćete se poistovećivati sa NDH© R.R./ATAImages

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je da se od čitave povike da će Hrvatska da nanese štetu kolektivno Crnoj Gori na kraju se sve svelo na reakciju vezanu za trojicu političara.

"Mislim da nijedan dobronamerni čovek nije mogao očekivati da će se moderna Hrvatska poistovećivati sa NDH na način što će liderima tri stranke koji su osudili najstravičniji zločin zabraniti ulaz u Hrvatsku. Ono što je posebno važno je da Crna Gora ostaje posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa i iako smo iznenađeni, nećemo preduzimati recipročne mere", kazao je Mandić.

Dodao je da je pozvao delegaciju hrvatskog sabora da poseti Crnu Goru kako bi sa kolegama iz crnogorskog parlamenta uklonili nedoumice oko rezolucije.

"To je naša mera pripadnosti narodima koji baštine tekovine slobode, istine, pravde i mira. Taj pozi ponavljam i danas. Smatram da u 21. veku ne mogu postojati ideologije koje oživljavaju fašizam i nacizam. Usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu napravili smo civilizacijski iskorak i da iskažem zadovoljstvo što su svi poslanici u Skupštini Crne Gore, bez obzira jesu li ili ne glasali za Rezoluciju saopštili da je Jasenovac – genocid", kazao je Mandić.

Nezavisno od odluke hrvatske vlade, Mandić je iskoristio priliku da u ime njega i lidera DNP-a pozove sve članove hrvatske vlade i poslanike Sabora da posete Crnu Goru jer oni u Crnoj Gori imaju prijatelja.

image