Srbija i Balkan

Milićević: Kampovi su za decu iz dijaspore prilika da se povežu sa svojim korenima

Naš cilj je da ovaj kamp postane tradicija i mesto gde će se mladost naše dijaspore i regiona svake godine okupljati, razmenjivati iskustva i graditi mostove prijateljstva, naveo je ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom
Milićević: Kampovi su za decu iz dijaspore prilika da se povežu sa svojim korenima© TANJUG/ MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DENIS ŽIVKOVIĆ

Sportsko-obrazovni kamp na kojem učestvuje 150 mališana srpskog porekla iz dijaspore i regiona otvorio je danas u Topoli ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević.

Ministar Đorđe Milićević je istakao da je Vlada Republike Srbije uložila 120 miliona dinara u organizaciji tematskih kampova za mlade iz regiona i dijaspore koji se održavaju širom Srbije, kaže se u saopštenju kabineta ministra Milićevića.

Ovi kampovi su više od tematskih aktivnosti jer su oni prilika da se povežu sa svojim korenima, usavrše znanje maternjeg jezika i ćiriličkog pisma, kao i da upoznaju našu bogatu istoriju i kulturu, navodi se u saopštenju.

"Danas je veliki dan za sve nas. Sa ogromnim zadovoljstvom i ponosom stojim pred vama na ovom istorijskom mestu, u srcu Karađorđevog grada u Topoli, da zajedno obeležimo otvaranje tematskog sportskog letnjeg kampa za mlade Srbe iz dijaspore i regiona", rekao je Milićević.

On je istakao da je taj kamp "plod našeg truda i zalaganja da mladim generacijama ponudimo mogućnost da se povežu sa svojim korenima, da upoznaju svoju kulturu i tradiciju, ali i da razvijaju sportske veštine i duh timskog rada".

Želimo da naša omladina iz dijaspore i regiona oseti pripadnost svom narodu, svojoj zemlji i svojoj istoriji, rekao je Milićević i dodao da mu je posebno drago što su danas sa njima princeza Ljubica Karađorđević, kao i naši slavni sportisti i bivši reprezentativci Srbije u fudbalu i rukometu, Igor Duljaj i Ratko Nikolić. Njihovo prisustvo je, kako je rekao, znak podrške i inspiracije za sve nas, a posebno za mlade koji će kroz sport i druženje sticati nove veštine i prijateljstva.

"Naš cilj je da ovaj kamp postane tradicija i mesto gde će se mladost naše dijaspore i regiona svake godine okupljati, razmenjivati iskustva i graditi mostove prijateljstva", naveo je Milićević.

Ministar je dodao da će mladi u tom kampu učiti ne samo o sportu, već i o vrednostima zajedništva, odgovornosti i poštovanja.

"Draga deco, pred vama su dani ispunjeni radošću, sportskim aktivnostima i novim saznanjima. Iskoristite svaki trenutak da učite, da se družite i da gradite uspomene koje će vas pratiti celog života", rekao je Milićević i zahvalio svima koji su doprineli realizaciji ovog projekta, kao i opštini Topola na inicijativi da ovaj kamp organizuje.

"Draga deco, neka ovaj sportski kamp bude početak novih prijateljstava, novih uspeha i novih pobeda, kako u sportu, tako i u životu. Živela Srbija! Živela naša mladost! Da budemo jedinstveni gde god bili", istakao je ministar Đorđe Milićević na otvaranju letnjeg kampa u Topoli.

image