Srbija i Balkan

Dan u Kopnenoj zoni bezbednosti: Žandarmerija protiv terorizma i krijumčara

Žandarmi patroliraju i noći u danju, peške i vozilima, pod punom opremom koja teži o do 30 kilograma
Dan u Kopnenoj zoni bezbednosti: Žandarmerija protiv terorizma i krijumčara© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs

Kopnena zona bezbednosti duga je 382 kilometra. Kontroliše je Vojska Srbije, osim u jednom delu na tromeđi Severne Makedonije, Kosmeta i Centralne Srbije – tamo se u bazi Kozjak stalno nalaze pripadnici Žandarmerije, čiji su primarni zadaci borba protiv terorizma i sprečavanje ilegalnih migracija.

Kako izgleda prosečan dan na položaju pripadnici Žandarmerije su otkrili ekipi Radio-televizije Srbije.

Bazu su napustili u potpunom mraku, peške. Tokom noći na više mesta prave se zasede. Nekoliko sati kasnije nastavljaju pešačku patrolu nepristupačnim terenom. Opremljeni su savremenim uređajima, na šlemovima i na nišanima, koji im pomažu da vide u mraku. I nakon svitanja nastavili su patrolu.

"Patrola je išla u kombinovanom sastavu koji su činili pripadnici koji su vršili pešačkim delom osmatranje i postavljanje određenih zaseda radi prikupljanja podataka a jednim delom patrola je vršila kontrolu puta vozilima i kvadovima koje Žandarmerija poseduje. U određenim segmentima gde je bilo potrebe pripadnici Žandarmerije su slali dron, kao jedno sredstvo izviđanja", kaže pripadnik Specijalističke čete beogradskog odreda Žandarmerije.

Tu su između ostalog kako bi sprečili kretanje iregularnih migranata. Grupe koje krijumčare ljude često su naoružane, zato su na oprezu i danju i noću.

"U poslednjih nekoliko meseci, ovde ih više nema, ovde su bili njihovi kampovi, ali našim konstantnim prisustvom, to smo sprečili. Ali jedan od prioritetnih zadataka zbog kojeg je Žandarmerija ovde stalno prisutna od svog osnivanja jeste borba protiv terorizma", istakao je komandant Odreda Žandarmerije u Beogradu, potpukovnik policije Mirko Miučić.

Nakon noćne i jutarnje patrole, ekipa se vratila u bazu Kozjak na oko 1.000 metara nadmorske visine. U njen posao spada i provera puteva, jer se u prošlosti dešavalo da vozila nalete na minu, ali i nepristupačnog dela terena kuda se može samo peške.

Iako u ovom delu Kopnene zone bezbednosti već neko vreme nije bilo terorističkih napada na pripadnike Žandarmerije, oni su stalno na oprezu i uvek na sebi nose balističku zaštitu, pancir i šlem. Retko kome ukažu poverenje da budu njihovi gosti u bazi, a oni koji dođu dužni su da poštuju sve bezbednosne procedure.

Nakon više od 15 sati patroliranja za mnoge sledi trening.

"Vidite koliko su ovi tereni zahtevni, oni su pod punom opremom sa šlemom, pancirom, municijom i dodatnom opremom, to je sigurno nekih 30 kilograma, ceo dan, dešava se da u patroli pređu i po 20 kilometara", rekao je Miučić.

Prema njegovim rečima, ovi tereni su izuzetno značajni, velika sloga je među pripadnicima i svi se drže doslovno kao jedna porodica, spavaju u uslovima koji nisu baš idealni.

"Zajedno su svaki dan u patroli, u zasedi, dele parče hleba, konzerve i to jača duh koji je kod žandarma prepoznatljiv", napomenuo je Miučić.

Za 23 godine postojanja Žandarmerije, u Kopnenoj zoni bezbednosti poginula su dva pripadnika - 2003. Milan Vujović i 2014. Stevan Sinđelić.

image