Srbija i Balkan

Vulin u Teheranu na inauguraciji novog predsednika Islamske Republike Iran

Potpredsednika Vlade Srbije Aleksandar Vulin je na aerodromu u Teheranu uz crveni tepih i svečani špalir vojske dočekao ministar industrije, trgovine i rudarstva Islamske Republike Iran Reza Fatemi Amin, kao i ambasador Srbije u Iranu Damir Kovačević

Izabrani predsednik Islamske Republike Iran Masud Pezeškijan inaugurisan je danas, pred velikim brojem svetskih zvaničnika, u zgradi parlamenta u Teheranu, a Srbiju je, u funkciji specijalnog izaslanika predsednika Republike Aleksandra Vučića, predstavljao potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin.

Pezeškijan je najpre pred poslanicima položio zakletvu, da bi potom u svom govoru poručio da će biti predsednik svih Iranaca i obećao da će raditi na poboljšanju životnog standarda građana. On je istovremeno istakao da je Iran u potrazi za mirom.

"Svet treba da iskoristi ovu priliku za rešavanje regionalnih i globalnih pitanja kroz saradnju moćnog, dostojanstvenog Irana koji traži mir. Zemlje regiona ne bi trebalo da dozvole da nekoliko radikalnih glasova pogrešno predstavlja skoro dve milijarde slobodnomislećih muslimana. Islam je religija mira", rekao je on.

Iranski predsednik je izrazio snažnu želju za svetom u kome će palestinski narod, kako kaže, biti oslobođen okupacije i ugnjetavanja.

"Želim svet u kome snovi palestinskog deteta nisu zakopani pod ruševinama njihovih domova", naveo je Pezeškijan.

Pored srpskog predstavnika Aleksandra Vulina, ceremoniji u prestonici Irana prisustvovali su, između ostalih, predsednik Vlade Iraka Al-Sudani, njegov kolega iz Azerbejdžana Ali Asadov, predsednik Kurdistana Barzani, kao i šef države Tadžikistan Emomali Rahmon.

Procenjuje se da su inauguraciji prisustvovali i delegati iz preko 80 zemalja.

Portparol jemenskih Huta Mohamed Abdul-Salam, kao i jedan od lidera militantne grupe Hamas Izmail Hanije takođe su prisustvovali inauguraciji.

Pezeškijan je zvanično postao deveti predsednik Irana u nedelju, pošto je njegov mandat u trajanju od četiri godine na ceremoniji poznatoj kao "Tanfiz" odobrio vrhovni vođa Islamske Republike ajatolah Ali Hamnei.

Vulin je posetio je danas i Nacionalnu biblioteku u Teheranu, a u sklopu nje i srpski kutak koji je prošle godine otvorila supruga predsednika Srbije Tamara Vučić. U tom delu biblioteke nalaze se brojne knjige sprskih pisaca, ali i njihova dela prevedena na engleski jezik.

Vulina je na ulazu u biblioteku dočekao direktor biblioteke Ali Reza Moktarpur.

Potpredsednik Vlade Srbije je istakao da je čast i zadovoljstvo boraviti u Narodnoj biblioteci Irana, koja, kako je rekao, nije samo čuvar tradicije, već i temelj za budućnost i generacije koje dolaze.

"Narodi Srbije i Irana su drevni narodi, kao i njihove kulture. Oni moraju da sarađuju i žive. U vreme tehnologije i digitalnog sveta, knjiga i pisana reč izgleda kao stvar prošlosti. Ako je tako, onda je i ljudska civilizacija prevaziđena, a čuvajući knjigu i pisanu reč čuvamo pravo da budemo ljudi", rekao je Vulin.

On je dodao da kakva god veštačka inteligencija bila, knjiga će predstavljati ljude.

"Neke stvari nikada neće biti prevaziđene. Ljudska osećanja, emocija i knjiga koja je čuvar svega. Nadam se da ćemo nastaviti da se razumemo, iako ne govorimo istim jezikom", istakao je Vulin.

Dodao je da je impresioniran veličinom objekta i da su neke knjige starije od pojedinih država.

Ali Reza Moktarpur je podsetio da je pet srpskih delegacija do sada posetilo Nacionalnu bibliokteku Islamske Republike Iran, koja sa Narodnom bibliotekom Srbije ima potpisan memorandum o saradnji, i izrazio nadu da će i Vulinova poseta doprineti jačanju saradnje.

Delegacije su razmenile simbolične poklone, a na kraju posete obišle i arhiv najstarijih knjiga Nacionalne biblioteke u Teheranu.

U svoja prva dva dekreta posle stupanja na dužnost, Pezeškijan je imenovao Mohameda Rezu Arefa za svog prvog potpredsednika i Mohsena Hadži-Mirzaija za šefa kabineta.

Prevremeni izbori u Iranu raspisani su pošto je osmi predsednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera.

image