Srbija i Balkan

Dan sećanja na ruske vojnike poginule u Prvom svetskom ratu: Položeni venci na Novom groblju (FOTO)

Pomen poginulim vojnicima služio je starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalij Tarasjev
Dan sećanja na ruske vojnike poginule u Prvom svetskom ratu: Položeni venci na Novom groblju (FOTO)© Лола Ђорђевић / Спутњик

Na Dan sećanja na ruske vojnike poginule u Prvom svetskom ratu 1914-1918, upriličena je svečana ceremonija polaganja venaca kod Memorijala ruske vojničke slave u Ruskom nekropolju na Novom groblju u Beogradu. 

U ceremoniji su učestvovali državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Srbije Nikola Vukelić, pomoćnik Ministra za brigu o selu Srbije Goran Milenković, diplomate ambasade Rusije.

Osim njih, prisustvovali su i predstavnici organa vlasti mnogih srpskih gradova i opština, boračkih i društvenih organizacija, kao i udruženja ruskih sunarodnika i društava rusko-srpskog prijateljstva.

Pomen poginulim vojnicima služio je starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalij Tarasjev.

Vladimir Prebiračević, direktor rusko-srpskog centra "Majak", za RT Balkan kaže da se pomoć Rusije Srbiji u Prvom svetskom ratu smatra jednom od najznačajnijih u ratnom sukobu, kao i da su su akcije Rusije spasile Srbiju od nestanka sa političke karte sveta i od okupacije u prvoj godini rata.

"Ruska pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu smatra se jednom od najvećih i najznačajnijih pomoći Srbiji u ratnom sukobu. Rusija je pružila Srbiji političku, ekonomsku i vojnu podršku. Iz Carske Rusije u Srbiju preko Dunava stizali su konvoji vojne opreme, hrane, ljudstvo i bolnička oprema. Akcije Rusije su spasile Srbiju od nestanka sa političke karte sveta i od okupacije u prvoj godini rata, a kasnije su potpomogle povećavanje njene teritorije. Ruski car Nikolaj II Romanov potpisao je objavu rata 1.8.1914. godine na strani Srbije. U skladu sa tim istorijskim događajem koji se nikada ne sme zaboraviti, Srpsko-ruski centar 'Majak' četvrtu godinu zaredom učestvuje u organizaciji ovog događaja", izjavio je Prebiračević.

image