Magazin

Rekonstruisani Spomenik srpskim i ruskim herojima iz Prvog svetskog rata ponovo krasi Kalemegdan

Duh Rusije tokom jučerašnjeg popodneva još jednom je ispunio centar Beograda, a svečani događaj upriličen na Kalemegranu povodom otkrivanja rekonstruisanog Spomenika srpskim i ruskim herojima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata, još jednom je podsetio na važnost srpsko-ruskog jedinstva. "Zajednička kultura nas ujedinjuje", poručio je ambasador Rusije u Beogradu gospodin Aleksandar Bocan-Harčenko. Ovom prilikm otvorena je i izložba posvećena Sankt Peterburgu.
Rekonstruisani Spomenik srpskim i ruskim herojima iz Prvog svetskog rata ponovo krasi Kalemegdan© Screenshot / ТАЊУГ

Emotivna svečanost koja je još jednom pokazala snagu rusko-srpskog prijateljstva održana je u sredu, 30. avgusta 2023. godine u samom srcu Beograda, na Kalemegdanskoj tvrđavi. Manifestaciji povodom otvaranja rekonstruisanog Spomenika srpskim i ruskim herojima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji gospodin Aleksandar Bocan-Harčenko, delegacija na čelu sa zamenikom predsednika Odbora za razvoj turizma Sankt Peterburga gospođom Nanom Gvičija, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, članovi "Svesrpskih kozaka", kao i brojni poštovaoci ruske i srpske istorije i kulture.

Spomenik srpskim i ruskim herojima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata dobio je "novi život"

Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji gospodin Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je ovaj događaj značajan za saradnju dveju država i da predstavlja simbol brižljivog i veoma posebnog, čovečnog odnosa prema istoriji i kulturi.

"Zajednička kultura nas ujedinjuje, ovo je jedan od najvažnijih stubova našeg bratstva i prijateljstva, a posebno je važan i sada, kada se nalazimo pred veoma ozbiljnim i teškim izazovima koji se mogu porediti sa onima koji su bili pre, i u toku Prvog i Drugog svetskog rata", kazao je Bocan-Harčenko, i dodao da je ovaj spomenik izuzetno važno obeležje naših istorija, koje je u srcu srpske prestonice otvoreno zahvaljujući fondu "Sveti Andrej Prvozvani" u čast stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, 2014. godine.

Prisutnima se obratio i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je uporedio gubitke dveju zemalja u Prvom i Drugom svetskom ratu. On je naveo i da od ruskog naroda može da se nauči mnogo o tome koliko je kultura sećanja važna.

"Ono što je za Ruse bio Drugi svetski rat, to je za nas bio Veliki rat. Kao što u Rusiji nema nijedne kuće koja nije ostavila nekog na bojnom polju u Drugom svetskom ratu, tako nema kuće u Srbiji koja nije ostavila nekoga na ratištu u Prvom svetskom ratu. Stepen jedinstva koje smo mi imali u Velikom ratu, Rusi su imali u Drugom svetskom ratu. Građanski rat koji se u Rusiji dešavao u Velikom ratu, kod nas se dešavao u Drugom svetskom ratu" rekao je Selaković.

Tragična sudbina Spomenika ratnim herojima

Od otvaranja spomenika 2014. godine, prošlo je svega devet godina, a ipak, u tako kratkom periodu njega je zadesila tragična sudbina: centralni deo spomenika na kome je bio predstavljen Georgije Pobedonosac, misteriozno je nestao, a ostatak monumenta u obliku krsta samovao je sve do toplog avgustovskog dana ove godine. Zahvaljujući zajedničkim naporima Ambasade Ruske Federacije u Srbiji i ćerke umetnika koji je zaslužan za ovo delo, Marije Čarkine, koja je u radionici pokojnog oca pronašla originalni gipsani kalup Georgija Pobedonosca, spomenik je restauriran i svečano otvoren u prisustvu velikog broja ljudi.

Svečano je otvorena i izložba o Sankt Peterburgu

Nakon ceremonije otvaranja rekonstruisanog Spomenika srpskim i ruskim herojima, na Savskom šetalištu Kalemegdanske tvrđave otvorena je i izložba posvećena lepotama severne ruske prestonice, Sankt Peterburga. Na centralnim panelima duž šetališta prikazani su motivi grada očima umetnika, ali i njegovih stanovnika, a kako i Rusija i Srbija drže korak sa naprednim tehnologijama, deo izložbe posvećen je i fotografijama kreiranim uz pomoć softvera sa veštačkom inteligencijom Middžornej, na kojima su prikazani prepoznatljivi motivi Sankt Peterburga i Beograda pomešani u jedno.

image