Srbija i Balkan

Ademi o incidentu na aerodromu u Skoplju: To je napad na "Kosovo"

Mislim da ćemo morati da preuzmemo odgovornost za kakofoniju i kontradiktorne stavove predsednice Skupštine i Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je on
Ademi o incidentu na aerodromu u Skoplju: To je napad na "Kosovo"© Tanjug/AP/URS FLUEELER

Bivši zamenik premijera Severne Makedonije i potpredsednik albanske stranke DUI Arber Ademi ocenio je da je incident koji se sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani dogodio na skopskom aerodromu napad na Kosovo, prenosi Kljan Kosova.

"Ocenjujem to kao napad na institucije republike Kosovo i kao napad na sve građane. Zato mislim da ćemo morati da preuzmemo odgovornost za kakofoniju i kontradiktorne stavove predsednice Skupštine i Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Ademi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije saopštilo je da je do incidenta na skopskom aerodromu u čijem se centru našla predsednica tzv. Vjosa Osmani, došlo jer je ona želela da prođe bez provere telefona i prtljaga.

Osmanijeva je, inače, prilikom povratka iz Pariza sletela na aerodrom u Skoplju, odakle je trebalo da nastavi put "Kosova". U skladu sa procedurama aerodroma, zamoljena je da otvori kofere, što je ona, kako medij prenosi, odbila "drsko i neprimereno".

Nakon što je odbila da otvori kofere, pozvala je predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija od kojeg je zatražila pomoć da "zaobiđe" procedure. Gaši je, zloupotrebljavajući položaj, pristao da joj pomogne i poslao na aerodrom pripadnike svog obezbeđenja na čelu sa šefom, Sabedinom Sinanijem.

Sinani i još nekoliko pripadnika Gašijevog obezbeđenja pred desetak putnika, "drsko i uvredljivo" su se obratili obezbeđenju aerodroma i tražili da puste prištinsku predsednicu da prođe kontrolu.

Nakon što su zaposleni odbili da puste Osmanijevu, Sinani je izvadio pištolj i uperio u čelo policijskom službeniku na aerodromu, piše "24 info", dodajući da je nakon toga, nekoliko naoružanih policijskih jedinica stiglo je pred VIP ulaz na aerodrom i uperilo oružje u Sinanija.

Posle kraće drame, incident je okončan, bez povređenih.

image