Srbija i Balkan

Nova zastrašivanja po nalogu Prištine: Uhapšena petorica Srba u Pasjanu

Osim prosvetnog radnika Dragana Ničića, zbog navodnog ratnog zločina uhapšeni su i Dragan Cvetković, Slobodan Jevtić, Milča Šošić i Nenad Stojanović
Nova zastrašivanja po nalogu Prištine: Uhapšena petorica Srba u Pasjanu© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Petorica Srba uhapšena su jutros u Pasjanu kod Gnjilana, zbog navodnih ratnih zločina, potvrdili su članovi porodice uhapšenog Dragana Ničića, prosvetnog radnika u penziji.

Osim Dragana Ničića, uhapšeni su i Dragan Cvetković, Slobodan Jevtić, Milča Šošić i Nenad Stojanović iz sela Bosce.

Stojanović je svojevremeno bio pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, za koje je morao da prođe detaljne bezbednosne provere, a po napuštanju tzv. KBS živeo je povučeno u svom selu.

Reč je o akciji specijalnih jedinica policije iz Prištine, saopštila je  komanda policije regiona Gnjilane, ne navodeći druge detalje, jer slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

Njima je obezbeđena besplatna pravna zaštita. 

Akcija je sprovedena po nalogu specijalnog tužioca iz Prištine, naveli su u porodici uhapšenog Ničića.

Dodali su da je policija tokom akcije pretresla njihovu kuću, ali nije pronašla nikakvo oružje ili bilo šta drugo sumnjivo.

Hapšenje četvoro Srba u Pasjanu uznemirilo je žitelje tog najvećeg srpskog sela u Kosovskom Pomoravlju.

Kancelarija za KiM: Albanski policajci vršili su premetačinu

Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila je da je hapšenje urađeno po direktnom nalogu Aljbina Kurtija, "iako je reč o ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive na svom kućnom pragu".

"Prema rečima očevidaca i njihovih porodica, ROSU policija je prilikom hapšenja kod sebe imala spiskove Srba, a nije pokazala nikakve naloge za pretres, što jasno govori da su privedeni arbitrarno, po političkom ključu na osnovu tajnih spiskova", saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako navodi Kancelarija, jutrošnjim upadima u kuće srpskih domaćina, albanski policajci vršili su premetačinu, razbijali vrata, udarali i maltretirali starije ljude u prisustvu njihove dece i unučadi.

MSP: Pojačati restriktivne mere prema Prištini

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je međunarodne misije da okončaju ovakva proizvoljna hapšenja čiji je jedini rezultat uništenje multietničkog karaktera KiM.

"Ovo je još jedan flagrantan primer napada na Srbe u cilju zastrašivanja i proterivanja srpskog naroda sa teritorije na kojima vekovima i generacijama žive", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Ukazuje se da međunarodna zajednica treba da podigne svoj glas pred sve učestalijim etnički motivisanim napadima na Srbe i hapšenjima Srba, bez bilo kakvih pravnih dokaza i sprovođenja procedura u skladu sa zakonima.

"Cilj takvih postupaka jeste isključivo stvaranje etnički čistog Kosova i Metohije. Ovo mora da upali crveni alarm kod međunarodnih institucija, jer je opstanak Srba na KiM ugroženiji nego ikada do sada", naglašava Ministarstvo i poziva na pojačane restriktivne mere prema Prištini.

Tzv. kosovsko specijalno tužilaštvo: Pet osoba 4. maja 99. ubili albanske civile

Takozvano kosovsko specijalno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je u današnjoj akciji na KiM, posle višemesečne istrage, uhapšeno pet osoba osumnjičenih za navodne ratne zločine u maju 1999. godine.

Oni se, prema tvrdnjama tužilaštva, sumnjiče da su, "u saizvršilaštvu sa drugim neidentifikovanim pripadnicima grupe, naoružani i obučeni u maskirne uniforme i neredovne uniforme srpske policije ili vojske, 4. maja 1999. ujutru preduzeli akciju u selima Kokaj, Lovce, Pograđe i Ugljare".

Pored ostalog, to tužilaštvo tvrdi da su ubijali, ranjavali, fizički i psihički maltretirali albanske civile i uzimali taoce.

image