Srbija i Balkan

Evropo, zašto ćutiš na stradanje Srba? Protest Srba u Pasjanu, traže zaštitu Kfora

Okupljen je veliki broj Srba, a na protestu su prisutni i članovi porodica uhapšenih
Evropo, zašto ćutiš na stradanje Srba? Protest Srba u Pasjanu, traže zaštitu Kfora© Tanjug

Stanovnici srpskih sredina iz oblasti Kosovskog Pomoravlja okupili su se danas u 12 časova u Pasjanu kako bi održali miran protest zbog hapšenja petorice Srba.

Okupljen je veliki broj Srba, a na protestu su prisutni i članovi porodica uhapšenih Srba.

"Uhapšeni a nisu krivi", "Hapse nas da proteraju sve Srbe!", "EVROPO, zašto ćutiš na stradanje Srba?", "Tražimo da nas KFOR zaštiti!", "Svaki dan trpimo teror, a svet ĆUTI!", "Loše si ih naučio učitelju, da bi te hapsili!", samo su neki od transparenata koje su Srbi Kosovskog Pomoravlja doneli na skup.

Na majicama koje nose Srbi iz Kosovakog Pomoravlja na protestu takođe je ispisana snažna poruka - "Hapsite jer smo Srbi, nema predaje"!

"Ovo nije podrška samo mom sinu koji je uhapšen i još četvorici uhapšenih, ovo je podrška celom srpskom narodu za opstanak na Kosovu i Metohiji. Kad sam ustao ujutru da vidim, to je bila puna avlija, sve naoružano do zuba, kao da sam ceo svet potepao, kao da je moj sin ko zna šta uradio, a ne što je njihov radnik bio", rekao je Vasilije Šošić, otac jednog od uhapšenih.

Govorio je i Jovan Cvetković, gračanički paroh i sin uhapšenog Dragana Cvetkovića.

"Rano u zoru, 3. avgusta, kosovski policajci su nam ušli u kuće, u naše živote, u naše pravo, u našu slobodu bez objašnjenja i sa jasnom namerom da nas uplaše. Da nam kažu da ne pripadamo ovde, da ne žele da nas ovde vide. Ali, moram ovo da kažem nismo se uplašili, već smo se dodatno ohrabrili", ispričao je on.

Kako je dodao, žitelji Pasjana potpuno su sigurni "da će ovu muku i nepravdu preživeti", prenosi "Kossev".

Govorio je predsednik Opštine Parteš Dragan Petković, takođe navodeći da se radi o političkom pritisku na preostale Srbe.

"Ovo već duže vreme nije bilo kod nas. Mi smo se na neki način smirili, sabilizovali i pravili planove za život i opstanak. Ovo nas je uznemirilo, postavljena je meta svakom Srbinu u Kosovskom Pomoravlju, maltene na celom Kosovu. Mi smo sigurni da ovi ljudi koji su uhapšeni nisu ubice. Radi se o političkom pritisku na preostale Srbe. Ovo može da raspiri novi požar i da stvori takav haos da, prosto, neće biti dobro ni za koga i neće biti pogodnog mesta za život na Kosovu i Metohiji", rekao je on, prenosi "Kossev".

Podsetimo, specijalne jedinice tzv. Kosovske policije uhapsile su u Pasjanu kod Gnjilana četvoricu Srba, Dragana Ničića, Slobodana Jevtića, Dragana Cvetkovića i Miloša Šošića, dok je u selu Bosce kod Kosovske Kamenice uhapšen Nenad Stojanović.

Oni se terete da su počinili krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Osnovni sud u Prištini odredio je uhapšenim Srbima meru pritvora u trajanju od mesec dana, dok je odbrana najavila žalbu na takvu odluku suda.

image