Srbija i Balkan

Sramni poklič na obeležavanju "Oluje": Ne propuštaju priliku da uzvikuju "Za dom spremni"

HDZ i Domovinski pokret, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, postigli dogovor da ove godine nema privođenja HOS-ovaca zbog ustaškog pokliča
Sramni poklič na obeležavanju "Oluje": Ne propuštaju priliku da uzvikuju "Za dom spremni"© TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Hrvatski ekstremni desničar Marko Skejo i bivši pripadnici HOS-a na obeležavanju godišnjice "Oluje" u Kninu ponovo su danas uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kojeg se, kako kažu, nikada neće odreći.

Skejo, koji je prepoznatljiv po brkovima nalik onim koje je nosio Adolf Hitler, na sebi je nosio majicu s grbom HOS-a na kojoj je utisnut ovaj ustaški pozdrav.

Nema, međutim, informacija da je zbog ponašanja Skeja i ostalih HOS-ovaca intervenisala policija.

Hrvatski mediji tvrde da su HDZ i Domovinski pokret, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, postigli dogovor da ove godine nema privođenja HOS-ovaca zbog ustaškog pokliča.

Ovaj pozdrav su prvi put upotrebile ustaše u 30-im godinama prošlog veka i bio je zvanični pozdrav u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Nakon ulaska radikalnog Domovinskog pokreta u vlast sa HDZ-om u Hrvatskoj ovaj, ustaški poklič se sve češće čuje u javnom prostoru, pa čak i u hrvatskom saboru i to bez ikakvih sankcija.

image