Srbija i Balkan

Braniteljima se poklonio i pravoslavni "đakon", SPC ga raščinila pre dva meseca

Iako želi da se predstavi kao đakon, istina je da je Ilija Ćalina raščinjen i vraćen u red laika, prema odluci Eparhije britansko-skandinavske još 6. juna ove godine
Braniteljima se poklonio i pravoslavni "đakon", SPC ga raščinila pre dva meseca© TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS/ bg

Na središnjem kninskom trgu Hrvati danas proslavljaju za njih "pobedničku" akciju "Oluja", a posle službenog dela i postavljanja venaca, počast hrvatskim braniteljima iskazao je i pravoslavni "đakon" iz Udruženja hrvatskih branitelja pravoslavne vere iz Karlovca Ilija Ćalina. 

Iako želi da se predstavi kao đakon, istina je da je Ilija Ćalina raščinjen i vraćen u red laika, prema odluci Eparhije britansko-skandinavske još 6. juna ove godine. 

U dopisu mitropolita Dositeja britansko-skandinavskog Sinodu SPC o pokretanju postupka pred Crkvenim sudom protiv raščinjenog đakona Ilije Ćaline navodi se i da se "imenovani nalazi na teritoriji Eparhija SPC u Hrvatskoj, sa prijavljenim boravkom u Zagrebu, gde se pojavljuje u crkvenim objektima i na drugim društvenim događanjima i predstavlja se kao đakon SPC".

"Kao dete 'Oluje', prvi put sam ovde u Kninu. Povratnik sam u domovinu, a rodom sam iz Like. Zazvao bih večni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima koji su stradali za slobodu domovine, kao i večni spomen i carstvo nebesko svim civilnim žrtvama, srpskim i hrvatskim, tokom bratoubilačkog rata 1991–1995. godine", rekao je Ilija Ćalina za "Slobodnu Dalmaciju", koji nije spomenuo da je raščinjen.

Raščinjeni đakon je rekao da nema blagoslov da predstavlja Crkvu, ali da iako dolazi u svoje ime, on je deo Srpske pravoslavne crkve.

"Emotivno je ovo sve za mene. U vreme 'Oluje' bio sam dete, rođen sam 1985. godine u Ogulinu, a živio sam u Lici. Poštujem domovinu i moramo pružiti ruku. Moramo poštovati branitelje i to je to! Da se više nikad ne ponovi. Živela Hrvatska", istakao je raščinjeni đakon Ilija, koji trenutno živi u Zagrebu.

Ćalina nije do kraja razjasnio zbog čega je tačno zahvalan i zbog čega poštuje branitelje. Da li zbog toga što su od 4. do 8. avgusta izvršili egzodus nad njegovim narodom i proterali više od 220.000 Srba, da li zbog toga što su, prema podacima "Veritasa", ubili više od 1.900 građana od kojih 65 odsto civila, a 30 odsto žena ili što su vekovna ognjišta Srba iz Krajine učinili nemogućim za povratak i život?

image