Srbija i Balkan

EK: Nova pravila za borbu protiv terorizma u Severnoj Makedoniji i Albaniji

Obnovljeni sporazum ima za cilj jačanje saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, sprečavanja i suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu
EK: Nova pravila za borbu protiv terorizma  u Severnoj Makedoniji i Albanijiwww.globallookpress.com © © Philipp von Ditfurth

Evropska komisija danas je potpisala reviziju bilateralnih sporazuma sa Albanijom i Severnom Makedonijom o sprovođenju Zajedničkog antiterorističkog akcionog plana za Zapadni Balkan.

Obnovljeni sporazum ima za cilj jačanje saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, sprečavanja i suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu, saopštila je EK.

Sporazume su potpisali komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanšon, albanski ministar unutrašnjih poslova Bledar Čuči i ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski.

"Ovaj sporazum nam omogućava blisku saradnju. Ono što je novo u ovim revidiranim sporazumima je zaštita kritične infrastrukture i pojačanje spremnosti u slučaju terorističkih napada", izjavila je Johanson.

Pojačano angažovanje u oblasti bezbednosti jedna je od šest vodećih inicijativa navedenih u strategiji Komisije za Zapadni Balkan i odgovor je na poziv Sofijske deklaracije iz maja 2018. godine za povećanje saradnje u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

image