Srbija i Balkan

Severna Makedonija i Albanija se nadaju: U EU za osam godina

Održana druga zajednička sednica vlada, a Edi Rama i Dimitar Kovačevski poručili da su bilateralni odnosi na visokom nivou
Severna Makedonija i Albanija se nadaju: U EU za osam godinawww.globallookpress.com © Tomislav Georgiev

Albanski i makedonski ministri potpisali su memorandum o unapređenju odnosa na drugoj zajedničkoj sednici vlada Severne Makedonije i Albanije u Skoplju.

Vlade dve države izrazile su nadu da će 2030.godine istovremeno postati punopravne članice EU, iako su u julu obe države zajedno počele pregovore o pristupanju EU.

Severna Makedonija podnela zahtev za članstvo još 2004, a Albanija pet godina kasnije.

Premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski imali su glavnu reč na otvaranju Druge zajedničke sednice. Zatim je usledio dijalog ministara iz kabineta obe vlade.

Makedonski i albanski ministri potpisali su memorandume o unapređenju energetske i infrastrukturne povezanosti.

Na sednici je poručeno da su odnosi dve države na visokom nivou. Severna Makedonija i Albanija nastavljaju saradnju u okviru "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa.

"Zajedno možemo više. Bilateralni odnosi sa Albanijom nikada nisu bili bolji nego danas. Mi smo primer kako komšije treba da sarađuju. Uspešno prevazilazimo krize u okviru Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa. Zajedno smo u NATO i zakoračili smo i na put evropskih integracija. Podrška Edija i cele vlade u Briselu je neprocenjiva. Evropska unija je konačno shvatila da je njen strateški interes da Zapadni Balkan bude deo evropske porodice", rekao je premijer Severne Makedonije Kovačevski.

Albanski premijer Edi Rama je na početku zajedničke sednice istakao da se vlade dve zemlje sreću u vremenu kada "rat Vladimira Putina u Ukrajini otvara rane, juri ljude iz njihovih rodnih mesta i domova, a sve je to prava provokacija da se Zapad baci na kolena".

"Rat u naše dve zemlje nije došao sa bombama ili fizičkim uništenjem, već sa stratosferskim cenama na svetskom tržištu i velikom inflacijom. U tom kontekstu, sve je jasnije da nema drugog načina da se suočimo sa izazovima vremena osim saradnje i zajedničkog prilagođavanja novonastaloj situaciji", zaključio je albanski premijer. 

Ovo je druga zajednička sednica Vlada dve države, a prva sednica je održana pre pet godina. Polovina ministara Severne Makedonije, odnosno deset ministara u vladi Kovačevskog, su albanske nacionalnosti,uključujući potpredsednika i šefa diplomatije Bujara Osmanija.

Polovina Albanaca u vladi Severne Makedonije

U novoj vladi Severne Makedonije je šest Albanaca iz Demokratske unije za integraciju,najjače partije etničkih Albanaca u Severnoj Makedoniji. Troje ministara je iz Alternative i jedan ministar iz SDSM. 

U prethodnoj vladi Zorana Zaeva bilo je osam ministara Albanaca. Takođe, predsednik Skupštine u već dva mandata je albanski političar Taljat Džaferi.

image
VV inauguration
banner